Agris.cz - agrární portál

Obavy z nadměrné fortifikace n-3 mastnými kyselinami

12. 10. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

K dotazu úřadu EFSA ohledně názoru na fortifikaci širokého spektra potravin oleji z mořských řas uznanými za potraviny nového typu vydal německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) varovné stanovisko. Podle BfR může mít vysoký příjem mastných kyselin (MK) za následek zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, negativní vliv na imunitní systém a zvýšenou pravděpodobnost krvácení.

Výsledkem zkoumání BfR je doporučené maximální množství n-3 MK (DHA a EPA), jejichž zdrojem jsou oleje z ryb a řas nebo etylestery mastných kyselin, a sice 1,5 g/den. Podle názoru BfR by potraviny, které přirozeně mastné kyseliny neobsahují (např. nealkoholické nápoje), jimi neměly být obohacovány. Varování BfR však přichází příliš pozdě, a sice v době, kdy již bylo rozhodnuto o schválení aplikace MK z řasy Schizochytrium (fa Martek Biosciences Corp.) a řasy Ulkenia (fa Lonza) do pekařských výrobků, snacků a nealko nápojů. Při schvalování nebyl nadměrný přívod n-3 MK připomínkován.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 12. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 20:47