Agris.cz - agrární portál

Předchozí sucho zastavilo i orbu

13. 10. 2009 | Denik.cz

Dlouhodobá předpověď meteorologům poměrně vyšla. Říjnové teploty překonaly dvacítky a prohluboval se ještě v počátku října srážkový deficit. Těch několik srážek, které se místy přehnaly nad Příbramskem, nemůže v žádném případě doplnit vodu chybějící v krajině.

„V září spadlo v Rožmitále necelých 16 milimetrů srážek. To je hodně málo,“ říká rožmitálský meteorolog Hubert Hoyer. Přitom to s vodní bilancí od začátku letošního roku až do začátku srpna vypadalo velice slibně. Dá se ale říct, že už v září až začátkem října panovalo největší sucho od roku 2003.

Suchem ztvrdlá půda znemožňuje už i orbu

Prodloužené léto nepotěšilo každého. Z neobvykle suchého a teplého podzimu nemají velkou radost zemědělci. Ozimé plodiny hůře klíčí nebo z nedostatku vláhy zasychají a pokud pořádně nezaprší, budou vypuštěné rybníky po výlovech dotékat hodně dlouho. Hladiny všech vodních toků stále klesají, což je v říjnu dost ojedinělý jev. Místo sychravých, mlhavých a deštivých dnů, jsme začátkem měsíce prožívali spíše počasí doznívajícího léta.

Zemědělci se letos musí prát s výkyvy počasí už podruhé. Na jaře a v létě nemohli kvůli průtržím vjet do polí a nyní podzimní práce brzdí sucho. „Zastavili jsme orbu. Půda je tak tvrdá, že prostě orat nejde. Nejdou ani dobývat brambory. Kvůli suchu špatně vschází ozimy,“ řekl Deníku šéf pňovického zemědělského družstva Karel Daniel.

„V září představuje úhrn srážek jenom 35 procent normálu. Tím se sucho rychle prohlubuje, ale doufejme, že snad ještě nějaké podzimní deště zažijeme a vláhový deficit se tak sníží,“ připomněl Hoyer. A to od února do června překonaly srážky každý měsíc dlouhodobý průměr. V únoru spadlo 65,6 mm, což je 164 procent normálu, v březnu 67,3 mm, to je 168 procent, v dubnu pak 61,2 mm, které představují 122 procent. V květnu napršelo dokonce 107,4 mm, což je 160 procent a v červnu to bylo 130 procent, když spadlo 96,1 mm. V červenci už napršelo jenom 73,4 mm, které představují 84 procent normálu a konečně v srpnu 54,6 mm, což je jen 70 procent. „Sucho se začalo projevovat zřetelně již ve druhé polovině srpna, kdy přestaly růst houby a tráva téměř nerostla, spíše zasychala. V naší lokalitě ale nejde o sucho katastrofální. Spodní vody je zatím dostatek. Sucho se vystupňovalo také poměrně vysokými teplotami v červenci a zvláště v srpnu,“ upřesnil správce rožmitálské meteorologické stanice Hubert Hoyer.

Nadprůměrné teploty vykazují všechny měsíce

V Rožmitále dokonce padl denní teplotní rekord 7. října, kdy bylo 24,8 stupňů. „Byl to nejteplejší 7. říjen od roku 1961. Nejteplejší říjnový den za celý měsíc ale byl v roce 1966, a to 28,7 stupně,“ konstatoval meteorolog s tím, že výjimečně teplé byly letošní říjnové noci a některá rána. V osm hodin ráno bylo také i 17 stupňů, což nebývá ani pravidlem ani v létě. Ačkoliv Hoyer není zastáncem teorie globálního oteplování, ví, že jdou teploty celkově nahoru. „Je běžné, že jsou nyní všechny měsíce teplotně nadnormální,“ uzavřel meteorolog.


Zdroj: Denik.cz, 13. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 07:42