Agris.cz - agrární portál

Ceny vánočních kaprů zůstanou nejspíš na loňské úrovni

15. 10. 2009 | ČTK

Ceny vánočních kaprů zůstanou letos nejspíše stejné jako loni, zjistila ČTK v anketě mezi rybáři. Chovatelé v době ekonomické krize, kdy jim navíc klesají některé výrobní náklady, nehodlají ceny zvyšovat. Ryb na předvánočním trhu prý bude dostatek, jejich kvalita dobrá. Přestože Vánoce zůstávají pro domácí prodejce ryb vrcholem sezóny, zájem o ryby z tuzemských rybníků a řek prý roste i během roku. I tak jedí Češi výrazně méně rybího masa než ostatní Evropané.

"Úroveň ceny kapra se samozřejmě odvíjí od nákladů na jeho chov. Pokud nedochází k růstu vstupních nákladů, není důvod zvyšovat ceny," řekl ČTK ředitel Rybářského sdružení České republiky Václav Šilhavý. "Stávající výdaje na nákup obilí, jimiž se kapr přikrmuje, umožňují stabilizaci cen kapra," dodal. Srpnové ceny obilovin byly dle údajů ČSÚ o více než třetinu nižší než o rok dříve. "Naše prodejní cena by měla zůstat na stejné úrovni jako loni," uvedl již dříve ředitel podniku Klatovské rybářství Václav Voráček.

Dlouhodobě platí, že nejlevněji ryba vyjde zákazníky přímo při výlovech, o něco dráže na sádkách či přímo od rybářů, při nákupu ve stáncích zaplatí navíc marži obchodníků. Při stanovení konečné ceny kaprů budou mít hlavní slovo právě obchodníci, jejichž prostřednictvím se dostává k zákazníkům většina ryb, shodli se oslovení rybáři. V loňském roce se ceny kaprů na stáncích pohybovaly kolem 90 korun za kilo výběrového kapra, za stejné množství ryby první jakosti 80 korun.

Obchodníci kvůli tvrdému konkurenčnímu souboji, který se v době hospodářské krize ještě zostřil, nebudou tlačit na zvyšování cen kaprů. "Budeme pokračovat v naší cenové politice. Nabídneme zákazníkům nejnižší cenu v dané lokalitě. Budeme monitorovat ceny konkurence v okolí našich obchodů a podle nich nastavíme naše ceny tak, aby byly nejnižší," uvedla mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová, která předpokládá, že obchodní řetězec Tesco letos v Česku prodá o zhruba tři procenta živých kaprů více než loni.

Výlovy rybníků odstartovaly po celé zemi začátkem října, například rybáři z jihočeské Blatné začali však lovit již v polovině září, výlovy by měly trvat asi do poloviny listopadu. "Ke zdražování není důvod, ale nemůžeme si dovolit ani zlevňovat, protože jak ceny kaprů, tak dopravy, zůstávají na loňské hladině," řekl ČTK jeden z provozovatelů internetového obchodu s kapry www.kaprik.cz Prokop Severýn.

Obyvatelé hlavního města si na serveru mohou z pohodlí domova objednat rybu včetně způsobu jejího zpracování. Čerstvě zpracovaného, zchlazeného kapra jim prodejci dovezou až domů. Za komfort si však zákazník mírně připlatí. Dvoukilový kapr jej přijde na 240 korun, tříkilový na 360 Kč, další desítky korun navíc stojí zpracování.

"V loňském roce jsme odbavili okolo 150 zákazníků, letos očekáváme prolomení hranice 200 objednávek a prodej přes 350 kusů ryb," podotkl Severýn, který ryby prostřednictvím elektronické sítě prodává již osmým rokem.

Téměř polovina ryb z tuzemských chovů směřuje na export. Poptávka po domácích rybách není taková, aby se zde veškerá produkce uplatnila. Cena českých ryb na zahraničních trzích je pro chovatelé také ekonomicky zajímavější. "Cena českého kapra v Německu je až třikrát vyšší než u nás doma," uvedl Šilhavý.

Přestože Česko patří v Evropě mezi menšinu zemí bez přístupu k moři a je rybníkářskou velmocí, dávají jeho obyvatelé před sladkovodními přednost rybám mořským. Těch snědí ročně přibližně čtyři kila, sladkovodních ryb pouze kilo. Za celoevropským průměrem, který loni činil kolem 11 kilogramů na osobu za rok, tak Česko poměrně zaostává.

Obliba mořských ryb v posledních letech roste i v době vánočních svátků, které jsou ve znamení tradičních kaprů. "Meziročně o Vánocích stoupá prodej filetů lososa a dalších druhů ryb. Je to například tuňák, pstruh nebo pangasius," podotkla Karasová.

Celková produkce ryb v ČR byla loni přes 20.000 tun, asi polovina mířila na export. Kaprů bylo 18.000 tun, tedy téměř 90 procent domácí produkce. V ČR je celkem 52.000 hektarů rybníků, k chovu ryb se využívá 42.000 hektarů.


Zdroj: ČTK, 15. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 02:38