Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 14. 10. 2009

15. 10. 2009 | Agris

Spotřeba chleba klesá, podle odborníků to není dobře

Spotřeba chleba v ČR se od 30. let minulého století snížila více než o třetinu, bílého pečiva naopak Češi jedí stále víc. Vyráběný chléb navíc obsahuje méně žitné mouky než v minulosti. Tento trend přitom podle odborníků není dobrý. Žitná mouka má totiž vyšší biologickou hodnotu než pšeničná, obsahuje více vlákniny či minerálních látek, uvedli dnes pekárenští odborníci na tiskové konferenci pořádané u příležitosti Světového dne chleba

Prasata z Polska u nás porážet nelze

Žádoucím důsledkem naší dobré nákazové situace je to, že na základě možných dodatečných garancí lze lépe chránit zdraví zvířat. ČR je prostá Aujeszkyho choroby prasat, tuto situaci Evropská komise akceptovala a potvrdila naší republice, již před pěti lety, že můžeme při obchodování požadovat po dovozcích dodatečné garance. To znamená, že živá prasata k nám mohou pouze ze zemí této nákazy prostých, popřípadě ze zemí, kde je uskutečňován ozdravný program proti Aujeszkyho chorobě.

Šílenství pominulo?

Aspoň ve zvířecí říši se již delší dobu „nešílí“. Letošní poslední případ BSE, bovinní spongiformní encefalopatie, byl u nás zaznamenán v květnu. Letos zatím dva případy. V roce 2008 žádný, v roce 2007 taktéž dva. Výskyt BSE je u nás na ústupu, stejně jako v ostatních členských zemích EU. I když sporadický výskyt není samozřejmě vyloučen. Každopádně dosud, pokud se budou obdobným způsobem další případy onemocnění vyskytovat, je potřeba i nadále počítat s vyšetřováním.

Prestižní ocenění pro České Švýcarsko

Zástupci Českého Švýcarska Radek Vonka a Marek Mráz převzali minulý týden pro tento region prestižní ocenění EDEN - Evropská excelentní turistická destinace. V bruselském konferenčním centru tuto cenu převzali delegáti dalších dvaceti jedna evropských turistických regionů. Jak se uvádí v tiskové zprávě Press Servisu, cena je určena pro národní vítěze soutěže vyhlašované již třetím rokem Evropskou komisí s cílem prezentovat atraktivní turistické oblasti v celé Evropě.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 15. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:54