Agris.cz - agrární portál

Slovenské obchodní řetězce prý stupňují tlak na dodavatele

15. 10. 2009 | ČTK

Obchodní řetězce na Slovensku podle tamní zemědělské a potravinářské komory (SPPK) stupňují tlak na dodavatele. Potravináři tvrdí, že řetězce od některých výrobců potravin žádají příspěvky na slevy pro držitele věrnostních karet. Účast na projektu je sice dobrovolná, producenti se ale obávají ztráty kontraktu nebo omezení spolupráce, pokud smlouvu nepodepíšou. ČTK to dnes řekl mluvčí SPPK Stanislav Nemec.

"Způsoby rafinovaného nátlaku, využívající strachu potravinářů, kteří v období krize potřebují nutně prodávat svou produkci, pokračují, i když už téměř rok platí zákon o nepřiměřených podmínkách v obchodních vztazích," uvedl Nemec.

Jedna obchodní společnost podle mluvčího seznamuje dodavatele s principy zákaznických věrnostních karet, očekávaným počtem kupujících, kteří se do něj zapojí, i předpokládaným počtem kuponů na slevy, které bude mezi ně distribuovat. "Očekáváme, že využijete tuto příležitost a zapojíte se do tohoto mimořádného projektu," upozornila podle Nemce pražská centrála společnosti vybranou skupinu potravinářů.

Dodavatelům měl při spolupráci s řetězci pomoci nový zákon přijatý loni v dubnu a novelizovaný v letošním roce. Některé společnosti žádaly od dodavatelů například slevy za umístění zboží na výhodnějších místech nebo spoluúčast na akčních slevách pro zákazníky. Zákon měl takovým praktikám zabránit, podle SPPK ale chybějí výsledky kontrol, které by odhalily nedostatky současné legislativy.


Zdroj: ČTK, 15. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 05:15