Agris.cz - agrární portál

Zemědělci v Ústeckém kraji sklidí stejně cukrovky jako loni

19. 10. 2009 | ČTK

Zemědělci v Ústeckém kraji odhadují, že by se letos mohlo sklidit zhruba stejně cukrové řepy jako v loňském roce. Z hektaru by se mohlo sklidit 55 až 60 tun; letos by kvůli dostatku vláhy měla mít cukrová řepa i vyšší cukernatost. Sklizeň začala kolem 25. září, dokončena by mohla být na konci listopadu. Kvůli současnému počasí ale někteří zemědělci sklizeň na čas přerušili. ČTK to řekl místopředseda představenstva Svazu pěstitelů cukrovky Otakar Šašek.

Letos farmáři v regionu cukrovku naseli podle Českého statistického úřadu na 2380 hektarech, což je zhruba o šest procent méně než loni. Šašek ale odhaduje, že se osevní plochy letos téměř nesnížily a nezměnil se ani počet pěstitelů. Zemědělci v kraji loni sklidili cukrovky celkově téměř 145.000 tun. V Ústeckém kraji se cukrovka pěstuje převážně jen na Litoměřicku a částečně na Lounsku. Podle Šaška omezili pěstování všichni větší producenti už v minulosti, nyní se situace stabilizovala. Zemědělcům vadilo, že musí platit polovinu z dopravních nákladů do cukrovaru. Nejbližší zpracovatel řepy je přitom až cukrovar v Dobrovicích na Mladoboleslavsku, vzdálený od farmářů v regionu v průměru 100 kilometrů.

"Pro letošní rok se pěstitelé už nepodílí na dopravě," uvedl Šašek. Ceny od cukrovaru proti loňsku mírně klesly, ale jelikož už zemědělci neplatí dopravu, měli by obdržet zhruba stejně. "Včetně oddělené platby za cukrovku by se zemědělci měli dostat někam k 1000 korun za tunu," řekl.

Předloni se pěstitelům při vysokých výkupních cenách obilovin zdálo pěstování řepy prodělečné, proto s jejím pěstováním některé podniky skončily úplně. "Protože letos spadly ceny obilí, tak by cena za cukrovku neměla být problém," dodal Šašek. Řepa je poměrně náročná na zpracování i na živiny, proto pěstitele více zatěžují rostoucí ceny hnojiv a nafty. Drahé jsou i chemické postřiky.

Likvidace cukrovarů v kraji i celém Česku přispěla podle předsedy ústecké krajské agrární komory Františka Loudáta k tomu, že se bude muset cukr do země ve velkém dovážet. "Časy, kdy bylo v kraji oseto 15.000 hektarů a fungovalo šest cukrovarů, jsou nenávratně pryč," uvedl Loudát.


Zdroj: ČTK, 19. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 09:05