Agris.cz - agrární portál

Z Hradeckého rybníka v Tovačově vylovili o víkendu 55 tun ryb

19. 10. 2009 | ČTK

Pětapadesát tun ryb, převážně kaprů, vylovili o víkendu rybáři z Hradeckého rybníka v Tovačově na Přerovsku. Výlov si užilo také několik tisícovek lidí, kteří jej sledovali z hráze, kde mohli například ochutnat rybí speciality. ČTK to dnes řekl hospodář tovačovských rybářů Jiří Zahradníček.

Do rybníka s rozlohou kolem 45 hektarů nasadili rybáři na jaře asi 30.000 kusů ryb, které poté několik měsíců přikrmovali. Víkendový výtěžek odhadl Zahradníček zhruba na tři miliony korun. "Nejdříve se zdálo, že to bude lepší než loni, ale nakonec je to průměrný rok," poznamenal hospodář rybářů. Třetina dnes vylovených ryb podle něho poputuje na vánoční trh, třetina ihned do drobného prodeje a zbytek rybáři použijí jako násadu. Kromě kaprů uvízl v sítích také menší počet tolstolobiků a línů. Ryby se podle Zahradníčka budou prodávat v průměru za 65 korun za kilogram.

Hradecký rybník, který měl před rozdělením na několik vodních ploch původně přes 150 hektarů, začali rybáři vypouštět již před několika týdny. "Nyní ještě vypuštěný zůstane, neboť se přes něj vypouštějí zbylé rybníky. Jejich výlov chystáme příští týden," poznamenal Zahradníček.

Návštěvníky, kteří k výlovu přišli, lákaly stánky, atrakce pro děti i kulinářské zážitky. "Letos jsme přijeli do Tovačova poprvé. Ryby jsou tady výborné, výlov bavil nás, ale hlavně děti. Příští rok přijedeme znovu," řekla ČTK Gabriela Hradilová z Přerova.

Za zakladatele rybníků v Tovačově je považován jeden z významných držitelů zdejšího panství a zámku Jan Tovačovský z Cimburka. Povolení k této činnosti získal v roce 1464 od krále Jiřího. Třicetiletá válka však napáchala na rybnících v zemi velké škody, které se nevyhnuly ani Tovačovu. V okolí města bylo v roce 1654 celkem 24 rybníků, ale z toho jen dva byly osazeny.

Rybníky na Tovačovsku byly obnovovány až po druhé světové válce. Konkrétně Hradecký rybník byl obnoven v roce 1953 Státním rybářstvím Přerov a v roce 1977 rozdělen na čtyři samostatné rybníky.


Zdroj: ČTK, 19. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 19:41