Agris.cz - agrární portál

SOCR ČR: Slovenský zákon zaměřený na regulaci řetězců nikomu nepomohl

19. 10. 2009 | Agris

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) považuje za vhodné upozornit v souvislosti s předpokládaným opětovným projednáním návrhu „Zákona o významné tržní síle a jejím zneužití“ po předchozím vetu prezidenta republiky Václava Klause na dosavadní zkušenosti s uplatňováním regulace maloobchodního trhu v sousedním Slovensku.

Dopady slovenské verze zákona, obdobného zákonu o zneužití tržní síly, SOCR ČR konzultoval s partnerským Zväzem obchodu a cestovného ruchu SR (ZOCR SR). Maloobchodní prostředí na Slovensku testovali ale také v praxi zástupci českých firem při celé řadě jednání s tamními obchodními partnery i v samotné nákupní a prodejní praxi. SOCR ČR na základě těchto mnohačetných informací konstatuje: Ačkoli je zákon v současné době na Slovensku již několik měsíců v platnosti, žádné zlepšení situace pro dodavatele potravin do maloobchodních sítí nenastalo.

„Pokud by Poslanecká sněmovna přehlasovala veto prezidenta a zákon o významné tržní síle a jejím zneužití skutečně vstoupil v ČR v platnost, obohatí se tak naše legislativa o další zbytečný zákon, který nikomu a ničemu nepomůže, kromě toho, že se zvýší byrokracie a rizika korupčního chování,“ uvádí k tomu prezident SOCR ČR Zdeněk Juračka.

Podle informací ze ZOCR SR si neúspěšnost slovenské verze zákona regulující maloobchodní trh uvědomují i slovenští zastánci regulací a existují proto tendence opět tamní zákon novelizovat.

To je ale dle názoru SOCR ČR jenom dalším důkazem toho, že tento typ zákonů nemůže složitě se utvářející dodavatelsko-odběratelské vztahy změnit. „Pokud se někdo cítí poškozen, měl by se při obhajobě svých zájmů obrátit na soudy a využít současných zákonů,“ podotýká Zdeněk Juračka. Stále nové a nové zákony, a to jakéhokoli typu, podle SOCR ČR pouze dále znepřehledňují podnikatelské prostředí a ve svých důsledcích vede tento trend ke snižování konkurenceschopnosti díky bující byrokracii pro všechny účastníky trhu.

SOCR ČR kromě toho konstatuje, že řadu problémů, které se zákon o tržní síle snaží amatérsky a nesmyslně řešit, postihuje novela zákona o cenách, kterou již schválil Senát ČR. Tato novela je podle názoru SOCR ČR skutečně odbornou a propracovanou legislativou, která prošla důkladným hodnocením dopadů RIA na rozdíl od navrhovaného zákona o významné tržní síle. Pokud by byly v platnosti jak novela zákona o cenách, tak zákon o významné tržní síle, došlo by navíc zcela jistě k legislativním komplikacím a rozporům díky rozdílnému výkladu některých ustanovení obsažených v obou zmiňovaných zákonech.

Další informace:

Ing. Zdeněk Juračka, prezident SOCR ČR, +420 602 501 425

Petr Vyhnálek, viceprezident SOCR ČR pro obchod, +420 724 655 707


Zdroj: Agris, 19. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 02:24