Agris.cz - agrární portál

Slovenští zemědělci hrozí protesty, nelíbí se jim návrh rozpočtu

21. 10. 2009 | ČTK

Slovenští zemědělci pohrozili demonstracemi. Nespokojení jsou s návrhem rozpočtu, ve kterém vláda počítá se snížením národního doplatku na přímé platby Evropské unie. Farmáři žádají i zvýšení prostředků státní pomoci. Pokud poslanci při schvalování rozpočtu v parlamentě jejich požadavky nezohlední, plánují petiční akce a protesty. Uvedli to v dnešním prohlášení předsedové regionálních zemědělských a potravinářských komor.

"Pokud stát platby zemědělcům nezvýší, vyjdou do ulic," řekl ČTK mluvčí Slovenské zemědělské a potravinářské komory (SPPK) Stanislav Nemec. Jakým způsobem budou farmáři přesně na vládu a parlament tlačit, však zatím neuvedli. Podle Nemce však bude pro politické strany nepříjemná jakákoliv forma protestů, protože mohou začít v první polovině listopadu, tedy ještě před volbami do samosprávných krajů.

Objem přímých plateb, které jsou podle SPPK pro rolníky nejlépe dostupnou formou podpory, má podle návrhu rozpočtu na příští rok klesnout na 360,4 milionu eur (9,3 miliardy Kč) z letošních 394,5 milionu eur. Státní pomoc zemědělcům se má snížit ještě výrazněji, a to na více než osm milionů eur, což je zhruba pětina letošní sumy.

Zemědělství na Slovensku se po uplynulých třech ziskových letech pravděpodobně propadne do ztráty. Farmáře do červených čísel tlačí hlavně klesající prodejní ceny komodit. Dlouhodobě je vážná například situace na trhu s mlékem, jehož cena se propadla u některých odběratelů na 20 eurocentů za litr, tedy něco přes pět korun. Problémy v letošním roce hlásí i pěstitelé obilí či chovatelé prasat. Mnohé podniky již kvůli ztrátě výrazně snížily stavy zemědělských zvířat.


Zdroj: ČTK, 21. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:21