Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 20. 10. 2009

21. 10. 2009 | Agris

Pšenice zamířila vzhůru

Cena pšenice v průběhu včerejšího obchodování na Chicago Board of Trade zamířila vzhůru, přičemž prosincový kontrakt posílil o 19 centů (3,81 procenta) na 517,75 centu za bušl. Cenu podpořil slabší dolar a nákupy institucionálních investorů. Pozitivní jsou pro růst i zprávy z Austrálie, kde by nepříznivé počasí mohlo zredukovat tamní úrodu pšenice. Austrálie je přitom čtvrtým největším exportérem komodity na světě.

V USA byly poprvé potvrzena nákaza novou chřipkou u prasat

Americké úřady v pondělí potvrdily první případ nákazy novou chřipkou u prasat na území Spojených států. S odvoláním na americké ministerstvo zemědělství o tom informovala americká média. Virus nové neboli prasečí chřipky byl podle úřadů prokázán u dobytka vystavovaného v září na veletrzích v Minnesotě. Americké úřady zdůrazňují, že lidé se novou chřipkou nemohou nakazit tak, že jedí vepřové.

Začíná největší kampaň pro šetrné lesnictví

Největší kampaň na podporu certifikátu šetrného lesnictví FSC odstartovala v pondělí v České republice. Projekt s názvem „Miluje dřevo, chrání les“ má za cíl upozornit na možnost koupit dřevěné zboží s mezinárodní značkou FSC. Ta zaručuje, že zboží je vyrobeno z legálně těženého dřeva, z lesa, kde se hospodařilo šetrným způsobem k přírodě a s ohledem na lidská a sociální práva obyvatel. „Značku BIO potravin a její význam zná již většina českých občanů.

Ministři zemědělství EU se shodli na dalším opatření na podporu sektoru mléka

Rada ministrů zemědělství a rybářství EU přijala dnes návrh Evropské komise o začlenění produkce mléka mezi sektory, pro které lze v případě krizové situace přijmout zvláštní opatření a také možnost zavedení systému odkupu mléčných kvót. Současně většinově podpořila návrh Komise přidělit 280 milionů eur na rozšíření podpůrných opatření, které by měly pomoci stabilizovat situaci v odvětví mléka v roce 2010.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 21. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:39