Agris.cz - agrární portál

Hostětínská moštárna: úroda jablek je bídná

21. 10. 2009 | Denik.cz

Doba moštování jablek a dalšího ovoce je v plném proudu, moštárny většinou zůstanou v provozu do začátku listopadu.

Zájem o moštování je na různých místech rozdílný, nejvíce záleží na místní úrodě. Zatímco moštárna v Hostětíně hlásí podprůměr, na Uherskobrodsku je zájem velký.

„Letos registrujeme poměrně velký zájem, je to nejspíš kvůli úrodě, která je letos dobrá, třeba i při silnicích bylo vidět spoustu jablek. Sezona tak ještě nekončí, předpokládám, že potrvá do konce října, možná i do začátku listopadu,“ uvedl předseda zahrádkářského svazu z Uherského Brodu Josef Koníček, který moštárnu provozuje.

Milovníci moštu se sem sjíždějí z blízkého i vzdálenějšího okolí už několik týdnů.

„Moštovat k nám jezdí zahrádkáři i obyčejní lidé z celé oblasti Uherskobrodska, často i z Hradiště a vzdálenějšího okolí. Sezona zatím neběží moc dlouho, protože první jablka většinou dávali lidé do kvasů, lepší jablka na mošt jsou teprve asi měsíc,“ vysvětlil Koníček.

Jedním z důvodů, proč zahrádkáři dávají přednost moštování před výkupem jablek, může být jejich nízká výkupní cena. To potvrdily i zdroje z nivnické Liney, za necelou korunu na kilogram jablek se jejich prodej pěstitelům nevyplácí.

Také ve Vlčnově moštují už zhruba od poloviny září, úrodu i zájem odhadují letos průměrně. Zatím napočítali zhruba dvacet zájemců o mošt.

„Nosí nám sem toho různě, na přepočet to bývá kolem čtyřiceti, padesáti litrů moštu, což je asi metrák jablek. Minulý týden tu byli čtyři lidé, čekáme, že ještě někdo přijde. Pokud nebude mrznout, budeme fungovat až do listopadu,“ poznamenal Bohuslav Ulčík ze zahrádkářského svazu ve Vlčnově.

Jinak tomu je ale podle jednatele občanského sdružení Tradice Bílých Karpat Radima Machů v hostětínské moštárně. Letošek je prý pro Hostětínské co do úrody nejhorším za několik let.

„Letos je to trochu jiné, protože úroda ovoce a jablek v našem nejbližším okolí byla prachbídná, takže jsme pro lidi lisovali jen několikrát. Za deset let, co to děláme, byla úroda letos snad nejmenší. Teď i po tom zimním vpádu ještě někde ovoce je, počítáme, že ještě příští týden a možná na začátku listopadu budeme fungovat,“ dodal Machů.


Zdroj: Denik.cz, 21. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:58