Opatření ke zvyšování bezpečnosti vajec v USA
21. 10. 2009 | APIC-AK
Pro prevenci výskytu salmonel na vejcích během výroby, skladování a přepravy vydal úřad FDA nový právní předpis.
Úřad FDA vydal v červenci 2009 nová pravidla pro prevenci Salmonella enteritidis (SE)na vejcích během výroby, skladování a přepravy „Egg Safety: Prevention of Salmonella Enteritidis in Shell Eggs During Production, Storage, and Transportation“ (Docket No. FDA-2000-N-0190).
Jsou zařazena do sekce 21 CFR (Code of Federal Regulations), část 16 a další důležité souvislosti jsou uvedeny v části 118.
Pokud jsou vejce balena na farmě, použije se postup, při němž se kontaminace SE sníží o 5-log. Producenti, kteří chovají více než 3 tis. kusů slepic, musí při transportu vajec používat chladírenská zařízení. Je požadováno zpracování individuálního plánu prevence, v němž musí být zahrnuty minimálně požadavky uvedené v odst. 118.4(a). V dalších odstavcích jsou uvedeny metody testování prostředí či vajec, metodika odběru vzorků a testování (118.5-8). V 118.11 je požadována registrace producentů spadajících do definovaných skupin.
Na tento první krok týkající se vajec budou návazovat nová pravidla úřadu FSIS pro snížení výskytu SE u kuřat a krůt. Další opatření provedená úřadem FSIS a FDA a vydané směrnice se mají týkat inspekce E. coli O157:H7 v podnicích zpracovávajících hovězí a produkujících mleté maso.
V rámci obnoveného úsilí federální vlády o zajištění bezpečnosti potravin podle vyhlášení prezidenta Obamy 14. 3. 2009 je plánována řada dalších dílčích nebo společných opatření, která musí zajistit právě státní správa.
Zdroj: APIC-AK, 21. 10. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 01:53