Agris.cz - agrární portál

Velké pivovary přestaly dodávat svazu čísla o výrobě,bojí se ÚOHS

22. 10. 2009 | ČTK

Tři největší tuzemští výrobci piva, Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen a skupina Heineken přestali od srpna Českému svazu pivovarů a sladoven dodávat údaje o své výrobě, bojí se prý postihu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, řekl ČTK výkonný ředitel svazu Jan Veselý a potvrdili sami výrobci. Dle vyjádření antimonopolního úřadu však systém zveřejňování údajů, který funguje devatenáctým rokem, hospodářskou soutěž nenarušuje. Pivovary zasílaly až do letošního července každý měsíc svazu čísla od roku 1991. Svaz následně zveřejňoval souhrnná čísla o oboru, což je mu momentálně znemožněno. Statistiky slouží zejména samotným pivovarníkům a státní správě. Souhrnné údaje o výrobě celého odvětví svaz pravidelně také medializuje.

"Prazdroj s tím začal, připojily se k němu Staropramen a Heineken," uvedl dnes výkonný ředitel svazu Jan Veselý, podle nějž přestaly nadnárodní skupiny, jejichž jsou největší tuzemští výrobci součástí, dodávat výrobní údaje pivovarnickým organizacím i v ostatních státech Evropy. Pivovary jsou podle Veselého ochotny začít údaje znovu dodávat, ale až poté, co obdrží oficiální vyjádření antimonopolního úřadu a změní se způsob zveřejňování dat. Podle zdrojů z pivovarnického prostředí, které si nepřály být jmenovány, přestaly největší domácí pivovary výrobní údaje zveřejňovat v době, kdy se jim ve srovnání s minulostí nedaří a výrobní ukazatele prokazatelně klesají. Když se výrobcům dařilo, rostoucími výrobními čísly se prý rádi pochlubili. Pivovary však tato tvrzení popírají, údaje prý do budoucna opět poskytovat začnou, chtějí však změnu pravidel jejich zveřejňování.

"Pro Pivovary Staropramen toto tvrzení neplatí. Naše společnost je připravena nová pravidla, budou-li Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže shledána v pořádku, plně respektovat a příslušné údaje ČSPS pro jeho interní účely bezodkladně začít dodávat," uvedl mluvčí společnosti Pavel Barvík. Kateřina Eliášová, mluvčí skupiny Heineken, které patří v Česku pivovary Krušovice, Starobrno a bývalá skupina Drinks Union, ČTK potvrdila, že důvodem zastavení poskytování dat byly skutečně obavy o možný střet s antimonopolním zákonem. Bez dat plzeňského pivovaru, který je jedničkou na českém trhu, prý navíc poskytování dat ztratilo smysl.

Eliášová, podobně jako Barvík uvedla, že právníci pivovarů a svazu nyní hledají způsob, jaká data a jakým způsobem by v budoucnu mohly pivovary poskytovat tak, aby se nedostaly do rozporu se zákonem a zároveň zveřejňované údaje měly vypovídající hodnotu.

Podobně se vyjádřil také mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. "Jakmile budou tato nová pravidla výměny informací prostřednictvím svazu schválena, bude Prazdroj okamžitě ve výměně pokračovat," uvedl. "Statistická data vždy sloužila zejména pro potřebu svazu, pivovarů, ale také státní správy. Nikdy se nejednalo o veřejná čísla," dodal.

Podle Veselého pivovary navrhují, aby čísla o jejich výrobě byla zveřejňována dodatečně, aby podle nich cenné informace nemohly být zneužity. Dle mluvčího antimonopolního úřadu Kristiána Chalupy Prazdroj navrhoval zveřejňování údajů s ročním odstupem, kompromisní návrh svazu nabízí půlroční interval, oba návrh jsou prý z hlediska úřadu v pořádku.

"My máme k dispozici starší dopis od antimonopolního úřadu, že systém, který máme, je v pořádku," řekl ČTK Veselý, podle nějž však starší vyjádření úřadu pivovarům nestačí a chtějí verdikt aktuální.

"Úřad se v minulosti zabýval poskytováním informací pivovarů Českému svazu pivovarů a sladoven, potažmo Výzkumnému ústavu pivovarskému a sladařskému, a jejich následnou distribucí zpět k pivovarům a neshledal v nich indicie svědčící o případném porušování pravidel hospodářské soutěže," potvrdil dnes tvrzení Veselého Chalupa.

Výroba tuzemských pivovarů v pololetí meziročně klesla o 6,81 procenta na 9,201 milionu hektolitrů piva. Na domácím trhu prodaly pivovary 7,527 milionu hektolitrů, což bylo o 5,41 procenta méně než loni. Dle neoficiálních výsledků za červenec pokles výroby zrychlil téměř na deset procent. Lídrovi trhu Plzeňskému Prazdroji o více než 13 procent, pražskému Staropramenu téměř o osm procent, pivovarům ze skupiny Heineken přibližně o 11 procent.

V Česku, tradiční pivní velmoci, stále pokračuje koncentrace výroby do rukou několika nadnárodních skupin. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven z celkového loňského výstavu pivovarů v Česku (19,8 milionu hl) vyrobila pětice největších producentů téměř 86,2 procenta.


Zdroj: ČTK, 22. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 04:21