Agris.cz - agrární portál

SZIF již vyplatil téměř čtyři miliardy korun záloh přímých plateb

23. 10. 2009 | ČTK

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplatil během necelého týdne zemědělcům na zálohách plateb na plochu téměř 3,9 miliardy korun. ČTK to řekl mluvčí fondu Vladimír Voráček. Jednotné platby na plochu (SAPS) jsou nejvýznamnější farmářskou dotací. Do konce listopadu by měl fond zemědělcům postupně vyplatit 70 procent z celkové částky pro letošní rok, která činí 518.000 eur (přibližně 13,4 miliardy korun). Od začátku prosince pak na účty farmářů poputuje zbývajících 30 procent.

Vyplácení dotací letos začalo 16. října. Oproti minulým letům je to přibližně o jeden a půl měsíce dříve a v době, kdy v uplynulých letech výplata dotací teprve startovala, by letos již měli zemědělci mít na účtech více než devět miliard korun. Evropská unie v letošním roce dřívější zahájení výplaty plateb umožnila, aby zmírnila dopady ekonomické krize na zemědělce. Ty trápí zejména nízké výkupní ceny komodit.

"V současné situaci je to významná pomoc, která řeší minulost. Do budoucnosti předpokládáme, že se situace zotaví a ceny zvýší, aby se financování zemědělských podniků zlepšilo," přivítal dnes časnější výplatu dotací předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský. Přesto očekává, že farmáři v letošním roce za svou produkci utrží o 20 miliard korun méně než loni. Ani celkem téměř 30miliardové dotace prý letos nezabrání tomu, že hospodaření oboru skončí nejspíše poprvé od vstupu země do EU v roce 2004 ve ztrátě.

Na jeden hektar zemědělské plochy český farmář letos získá z unijního rozpočtu 3710 korun, o více než 600 korun vyšší částku než loni. Po platbách SAPS vyplatí fond rolníkům také dorovnávací platby TOP-UP z národního rozpočtu a také dotace zemědělcům hospodařícím v méně příznivých oblastech. Výplata základních dotací by měla podle Voráčka být dokončena na přelomu února a března příštího roku.

Česko stejně jako ostatní země, které vstoupily do EU v květnu 2004, pobírá na přímých platbách stále méně peněz než 15 starých členských států. Úroveň přímých plateb by podle SZIF letos v Česku měla dosáhnout 60 procent úrovně starých členských zemí.

Aby rozdíl v dotacích nebyl tak veliký, mohou jej vlády nových členských států svým farmářům dorovnat. Na tento doplatek by ze státního rozpočtu mělo letos jít zhruba sedm miliard korun. Po jejich vyplacení by se měli na přímých platbách čeští zemědělci dostat na 90 procent úrovně, kterou mají dosáhnout v roce 2013. V tomto roce se mají přímé platby z Evropské unie pro farmáře ve starých a nových státech EU vyrovnat.

Rozhodnutí o přidělení dorovnávacích plateb začne SZIF zemědělcům rozesílat od 18. listopadu, farmářům hospodařícím v méně příznivých oblastech pak 8. prosince. "Zahájení plateb bude pak po nabytí právní moci rozhodnutí," uvedl Voráček.

Na podporu zemědělců hospodařících v méně příznivých místech, která se nacházejí zejména v podhorských oblastech a která představují zhruba polovinu zemědělské půdy v ČR, je pro letošní rok určeno 2,8 miliardy korun.

Farmáři letos podali SZIF téměř 25.000 žádostí o základní dotace. Na jednotném formuláři se ucházeli hlavně o přímé platby z EU včetně jejich dorovnání ze státního rozpočtu. Na stejné žádosti mohli o zvláštní platbu žádat také zemědělci hospodařící v méně příznivých oblastech.


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 03:13