Agris.cz - agrární portál

Danone má nižší tržby, i když prodej mléčných výrobků vzrostl

23. 10. 2009 | ČTK

Francouzský potravinářský koncern Danone měl ve třetím čtvrtletí tržby 3,78 miliardy eur (asi 97,98 miliardy Kč), což je meziroční propad o 1,7 procenta. Je to horší výsledek, než čekali analytici, přestože firma zvýšila objem prodeje mléčných výrobků o sedm procent. Management ale potvrdil původní výhled na celý rok.

"Od začátku roku zavádíme provozní úpravy, což se teď projevuje rychlejším růstem objemu a prodeje," uvedl šéf koncernu Franck Riboud. Koncern sáhnul například ke snížení cen, více se ale zaměřuje i na propagaci. Výhled na příští rok tak podle managementu vypadá dobře.

Danone vyrábí širokou škálu potravinářských výrobků, především z mléka. Vedle řady Activia jsou to například jogurtové nápoje Actimel. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že koncern bude mít tržby 3,82 miliardy eur.

Přestože celkové tržby klesly o 1,7 procenta, pokud by se srovnávaly pouze činnosti, které existovaly i před rokem, pak se tržby naopak o 4,1 procenta zvýšily. Sedmiprocentní růst objemu mléčných výrobků je výrazně vyšší než ve druhém čtvrtletí, kdy se objem zvýšil o 2,7 procenta. Analytici na třetí čtvrtletí předpovídali růst objemu o 4,59 procenta.

"Zvýšili jsme podíl na trhu čerstvých výrobků a dětské výživy, za pozornost stojí hlavně to, jak si vedeme ve výrobě stolních vod na rozvíjejících se trzích, stejně jako naše schopnost inovovat v oblasti léčebné výživy," dodal Riboud.

Danone vytváří zhruba 57 procent tržeb z prodeje mléčných výrobků. Ve snaze zvýšit odbyt firma snížila ceny, protože lidé v době hospodářské krize nejsou ochotni tolik utrácet. Koncernu prospěl i stabilní růst výroby dětské a léčebné výživy.

Ve druhém pololetí by se růst srovnatelných tržeb mohl blížit čtyřem procentům, v celoročním výhledu se počítá i se zlepšením provozních marží. Management tak nadále očekává, že zisk na akcii by se letos mohl zvýšit asi o deset procent.


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:11