Agris.cz - agrární portál

Žitný chléb zvyšuje pocit nasycení

23. 10. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

V porovnání s pšeničným chlebem vykazoval chléb s obsahem jakékoli žitné frakce vyšší sytivost. Nejsilnější efekt měl chléb s přídavkem žitých otrub.

V první části studie prováděné ve Švédsku bylo u skupiny 16 osob porovnáván pocit nasycení po snídani sestávající z izokalorických porcí chleba obsahujícího různé mlýnské frakce (otruby, středně hrubá frakce a prosátá mouka). V druhé části studie byl porovnáván vliv obsahu 5 nebo 8 g žitných otrub nebo střední mlýnské frakce v chlebu k snídani. Nejsilnější efekt na pocit sytosti během dopoledne měl chléb s přídavkem žitých otrub, i když rozdíly vlivu různých použitých frakcí a množství byly nevýznamné. V porovnání s pšeničným chlebem vykazoval chléb s obsahem jakékoli žitné frakce vyšší sytivost. Výzkumníci vysvětlují účinek žita vysokým množstvím vlákniny a jejím příznivým složením.

Milling and Baking, News, 88, 2009, č. 15, s. 32


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 23. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 00:40