Agris.cz - agrární portál

Ponechali si krávy, nyní melou z posledního

29. 10. 2009 | Denik.cz

Republiku čeká další vlna protestů zemědělců. Tentokrát nebudou ucpávat traktory silnice jako před půl rokem, ale vylijí do polí cisterny plné mléka.

Chtějí tím upozornit na to, že kritická situace v mléčné politice se už více než rok neřeší a producentům mléka hrozí kvůli nízkým výkupním cenám mléka zánik. Nelíbí se jim především to, že oproti zemědělcům v ostatních zemích EU mají ti čeští horší podmínky.

Poslední zoufalý pokus?

Zemědělci z Vyškovska však narozdíl od kolegů z Blanenska v rozlévání mléka řešení nevidí. „Je to jen zoufalý poslední pokus, jak na problematiku upozornit. Nemyslíme si, že by na to někdo reagoval a že by hned cena mléka stoupla,“ uvedl prokurista Mlékařského odbytového družstva ve Vyškově Vlastimil Kratochvíl. Mlékárny nyní za litr mléka platí producentům kolem pěti korun, ale zemědělci by potřebovali dvakrát tolik. A k tomu stát navíc od příštího roku podle Kratochvíla sníží dotace na dojnici o téměř tři stokoruny.

Kratochvíl vidí „zakopaného psa“ hlavně v obchodních řetězcích, které se snaží prodávat za dumpingové ceny, tedy za ceny menší, než nakoupili. „Pokud řetězce tlačí cenu co nejníže, tak ani mlékárny nemůžou dát víc. Zemědělci z Vyškovska nyní na každém litru mléka ztrácejí kolem dvou korun. To nutí družstva zbavovat se chovů dojnic. Politici jsou sice rádi, že jsou levné potraviny a lidé jsou spokojení, ale zase budou vyplácet na podporách ošetřovatele dobytka, kteří přijdou o práci,“ varuje Kratochvíl.

Ruší se chovy, kravíny zejí prázdnotou

Chov skotu zcela zrušila společnost Rakovec Velešovice. Jejich krávy teď dávají mléko v Anglii a Belgii. Co bude dál s opuštěnými kravíny a na co se společnost do budoucna více zaměří, zatím nevědí. Krav se zbavila i Agria Nížkovice, prodala je do Polska a Ruska. Velmi silně omezuje skot Agros Dědice. Zbytky mají už jenom družstvo Haná Švábenice nebo například soukromník Stanislav Drápal v Křenovicích. I ty podniky, které si rozhodly ponechat plné kravíny, „melou z posledního“.

Jedním z mála družstev, které má ještě kompletní chov skotu včetně krav, je zemědělský podnik Hvězdlice. „V současné době prodáváme litr mléka za pět korun a třicet haléřů, což je likvidační cena. Máme ale hdoně krmení, proto zatím neuvažujeme o snížení chovu. Chceme hlavně zachovat pracovní místa. Uvidíme, jak to půjde dál,“ řekl ředitel Jan Machala.

Stroje stárnou, o práci není zájem

Pasoucí krávy jsou k vidění v Krásensku. „Máme pět set padesát hektarů luk, takže krávy mít musíme. Ale ceny mléka jsou kritické. Nezbývají nám žádné peníze na investice. Zastará nám zařízení jako například dojírna, traktory, stroje na obdělávání půdy. Žádný mladý traktorista k nám nepůjde pracovat, protože platy jsou malé. Pokud se to nezmění, tak vše bude spět k pomalému zániku,“ uvedl předseda družstva Ladisla Ševčík.

Počty skotu jsou už velmi malé. Na Vyškovsku je podle Kratochvíla čtvrtinový stav oproti dřívějšku. Mléko se tak bude do České republiky stále více vozit ze zahraničí.


Zdroj: Denik.cz, 29. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:16