Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 29. 10. 2009

30. 10. 2009 | Agris

Nejvyšší soud Slovenska zakázal používat název Becherovka firmě Dajk

Společnost Dajk z východního Slovenska neměla právo používat pro svůj bylinný likér označení, které připomíná výrobek společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Rozhodl o tom dnes slovenský Nejvyšší soud, který tak potvrdil rozhodnutí prešovského krajského soud vynesené před sedmi lety. Informoval o tom dnes mluvčí nejvyššího soudu Peter Préti. Odvolání podle něj není přípustné. Společnost vyráběla takzvanou slovenskou Becherovku na základě licenční smlouvy, kterou koupila od matky Zdeňka Hoffmanna. Hoffmann tvrdil, že byl dědicem receptury na bylinný likér, protože jeho děd získal práva na ochrannou známku Johann Becher v roce 1939 darovací smlouvou.

Protest zemědělců začal, pole polykají tisíce litrů mléka

V Česku odstartoval celorepublikový protest zemědělců proti nízkým výkupním cenám mléka. Zemědělci v Česku zahájili ve čtvrtek dopoledne protest proti nízkým výkupním cenám mléka. Jako první vylili mléko do pole producenti mléka v Ústí nad Orlicí a na Blanensku u Lysic 30.000 litrů mléka na protest proti jeho nízkým výkupním cenám. V Ústí se sešla asi stovka zemědělců, přivezli transparenty, na dodávce vyčnívala molitanová kráva. Na ulici z cisterny vypustili asi 1000 litrů krmného mléka. Před budovu zemního pracoviště ministerstva zemědělství byla k rozebrání hromada brambor.

Stanovisko ministerstva zemědělství k protestům formou vylévání mléka

Problematická situace v sektoru mléka MZe řeší od samého počátku, kdy se v tomto odvětví objevily problémy. Jsme si vědomi složité situace, ve které se producenti mléka již delší dobu nacházejí. MZe však maximálně podporuje všechny kroky, které mají za úkol tíživou situaci zemědělců produkujících mléko řešit. Je nám však líto, že už tak problematická situace v sektoru mléka je ještě stupňována protestními akcemi, které podle našeho soudu řešení nepřinášejí a jen znehodnocují drahocennou potravinu. ČR počítá od roku 2010 s podporou trhu s mlékem také prostřednictvím článku 68.

ČSÚ: Produkce masa a nákup mléka meziročně opět klesly

Produkce masa se ve třetím čtvrtletí meziročně snížila o 6,9 procenta na 138.488 tun. Klesla výroba hovězího, vepřového i drůbežího. Výkup mléka se snížil o 2,8 procenta na 579,3 milionu litrů mléka. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Výroba vepřového masa se ve třetím čtvrtletí snížila meziročně o 10,7 procenta na 68.881 kusů. Průměrná jatečná hmotnost stoupla o 0,7 procenta, a to na 87,2 kilogramu. U výroby drůbežího masa ČSÚ zjistil meziroční pokles o 1,4 procenta. Výroba hovězího masa včetně telecího podle statistiků v návaznosti na vývoj porážek skotu meziročně klesla o 6,3 procenta na 18.461 kusů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 30. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:46