Agris.cz - agrární portál

Posvítí si na ceny potravin

30. 10. 2009 | Euro

Evropská komise schválila sdělení, jehož cílem je zlepšit fungování potravinového dodavatelského řetězce v Evropě. „Je velmi důležité, aby se zvýšila transparentnost cen,“ prohlásil eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia.

Komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová-Boëlová doplnila, že často neexistuje propojení mezi cenou, kterou dostane zemědělec, a cenou, kterou platí zákazník v obchodech. „Zdvojnásobíme úsilí, abychom zajistili, že dodavatelský řetězec bude účinně fungovat od zemědělského podniku až po samotného zákazníka. Zemědělcům v odvětví mléka musíme zajistit důstojné životní podmínky, nyní i v budoucnu. A totéž platí pro výrobce jiných zemědělských produktů.“

Pokud jde o fungování dodavatelského řetězce, již nějakou dobu vzbuzuje obavy vývoj v cenách potravin. Prudký pokles cen zemědělských komodit v loňském roce se dosud plně neodrazil na nižších cenách potravin na úrovni producentů a spotřebitelů. Během posledních měsíců se tato situace nejzřetelněji projevila v odvětví mléka.

Sdělení odhalilo napětí ve smluvních vztazích mezi aktéry dodavatelského řetězce, které vyplývá z jejich rozdílnosti a nerovností ve vyjednávací síle. Rovněž upozorňuje na nedostatečnou transparentnost cen v řetězci a na zvýšenou nestálost cen komodit. Kromě toho dokazuje, že vnitřní trh s potravinami je stále roztříštěný.

Komise bude pracovat na zjištění nespravedlivých smluvních podmínek, které vyplývají z nerovnoměrnosti vyjednávací síly a na snadnějším oznamování potenciálního zneužívání. Ve spolupráci s orgány odpovědnými za hospodářskou soutěž bude komise sledovat vývoj situace v dodavatelském řetězci z hlediska konkurence.

Komise již zveřejnila první verzi evropského nástroje pro sledování cen potravin a vyzvala členské státy, aby na internetu zřídily snadno přístupnou službu umožňující porovnávat maloobchodní ceny potravin. Chce zjistit, jakým způsobem posílit vyjednávací pozici zemědělců, například vytvořením organizací producentů, a současně zachovávat pravidla hospodářské soutěže. To by bylo možné provést po roce 2013.

Potravinový dodavatelský řetězec zahrnuje zemědělství, potravinářský průmysl a distribuci, jež dohromady představují více než sedm procent pracovních míst v EU. Tato odvětví mají přímý dopad na všechny obyvatele, neboť potraviny představují v průměru 16 procent výdajů domácností.Rudolf Marek


Zdroj: Euro, 30. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:45