Agris.cz - agrární portál

Poděkování

30. 10. 2009 | APIC-AK

Chtěl bych touto cestou poděkovat všem z vás, kteří jste se aktivně podíleli na včerejší a dnešní protestní mléčné akci. Chci vysoce ocenit vaše organizační schopnosti, vaši ukázněnost a nápaditost, s jakou jste milionům našich spoluobčanů připravili informaci o zoufalé situaci, ve které se ocitlo významné množství českých zemědělců.

Nemohu zde jmenovat všechny hlavní organizátory, ale je na místě uvést ty, kteří byli na začátku ustavení iniciativní skupiny, která se postupně rozšířila a celou akci zorganizovala – Ing Františka Haláska a Ing. Jana Malocha.

Včerejší a dnešní akce bude mít pro další vývoj vyjednání se státní administrativou a zákonodárci mimořádný význam. Bude mít mimořádný význam pro posun veřejného mínění, které nám musí být oporou v souboji za zachování českého zemědělství s netečnými politiky a mnohdy i odpovědnými pracovníky Mze, kteří ale svou osobní odpovědnost necítí.

Včerejší čísla ČSU, která hodnotí vývoj českého zemědělství ve 3. čtvrtletí t.r. ve srovnání se stejným obdobím roku minulého jsou děsivá a potvrzují naprostou oprávněnost včerejší a dnešní akce a nutnost akcí dalších, pakliže bude netečnost k tomuto vývoji pokračovat. Z čísel zprávy ČSU vyjímám:

- dovoz hovězího masa se zvýšil meziročně o 13,4%

- dovoz vepřového masa se zvýšil meziročně o 19,3%

- dovoz drůbežího masa stoupl meziročně o 22,1%

Závěrem chci sdělit, že akce proběhla za naprosto mimořádného zájmu médií a já sám jsem se vyjadřoval do většiny z nich. Z těchto četných kontaktů s nimi mám jediný závěr – redaktoři a pracovníci médií jsou na naší straně a soucítí s námi. Znamená to, že pravda je na naší straně. Dále bych chtěl závěrem poznamenat, že jediným politikem, který se mezi nás včera vypravil byl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který naléhavě vyzval premiéra a ministra zemědělství, aby vláda co nejdříve situaci řešila. To by se bez akce tohoto typu nestalo.

Podávám vám tuto stručnou zprávu s tím, že v příštím týdnu dostanete další informace týkající se zabezpečení rozpočtu 2010 a související akce.

Jan Veleba, 30.10.2009


Zdroj: APIC-AK, 30. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:18