Agris.cz - agrární portál

Třebíčské domácnosti budou od příští zimy vytápěny jen biomasou

2. 11. 2009 | ČTK

Teplo pro centrální zásobování v Třebíči bude od topné sezony 2010 až 2011 vyráběno pouze spalováním biomasy - slámy a dřevního odpadu. Třebíčská společnost TTS tak již nyní produkuje 86 procent tepla, zbývající část výroby je ještě závislá na zemním plynu. Úplný přechod na biomasu umožní chystané zprovoznění dalšího nového kotle. Třebíč je největším městem v Česku, které přechází na vytápění biomasou, řekl ČTK ředitel podniku Richard Horký.

"Pomáhá nám to stabilizovat cenu tepla a je to i o ochraně životního prostředí," zdůvodnil tento postup. Při spalování rostlinných zbytků se podle Horkého dostane do ovzduší méně oxidu uhličitého. Ve městě s 38.000 obyvateli je centrálně vytápěno 9800 domácností, školy, podniky, bazén a nemocnice.

V tomto roce plánuje podnik výrobu 337.000 gigajoulů tepla, průměrná cena za gigajoule činí 404 Kč bez DPH. Podle Horkého to je méně, než platí obyvatelé jiných měst v širokém regionu.

Další podstatnou výhodu biomasy vidí Horký v tom v tom, že peníze za topivo nesměřují do zahraničí jako u plynu, ale zůstanou v regionu, převážně v rukou zemědělců. TTS přechází na biomasu od roku 2001. Provedeny kvůli tomu byly investice v řádu stamilionů korun, firma na ně také čerpala dotace určené pro podporu využívání obnovitelných zdrojů.

Za rok teď TTS spálí 23.000 tun dřevního odpadu, pilin, kůry a zbytků po těžbě a 15.000 tun slámy. "Ve slámě vidíme větší potenciál než ve dřevě - obilí se sklízí každý rok," podotkl Horký. Z centrálního zásobování teplem je ve městě nyní plynem vytápěna už jen Stará a Nová Borovina. Letos začne být i Stará Borovina zásobována teplem z biomasy, od příští topné sezony to již budou všichni odběratelé.

Biomasa se na Vysočině používá v centrálním vytápění také v Pelhřimově, Bystřici nad Pernštejnem a v Nové Cerekvi.


Zdroj: ČTK, 2. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:22