Agris.cz - agrární portál

Práce zahradníků stojí víc

2. 11. 2009 | APIC-AK

Producenti mléka jsou na tom v současné době špatně všude na světě,v nových zemích Evropské unie ale obzvlášť. Konstatovali to na tiskové konferenci Agrární komory ČR v uplynulém týdnu jak zástupci potravinářů, tak zemědělců.

Problém je jednak v nízké farmářské ceně, která je více než rok podnákladová, v tlaku řetězců na co nejnižší ceny, v růstu dovozů mlékárenských výrobků a v řadě plagiátů, náhražek sýrů, kdy místo mléčné bílkoviny je v takzvaném sýru palmový olej.

Jsou to alternativní mléčné výrobky, které nejsou závadné, ale mezi mlékárenskými nemají co dělat. Chuťově při srovnání s pravými sýry naprosto neobstály také při ochutnávce v rámci tiskové konference. Podrobně o nich podali vysvětlení jak Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského, tak Ivo Paulík z firmy společnosti Fides Agro, jehož zajímavá fakta k mléku přineseme v dalším týdnu.

Trend: končí chovy dojných krav

Na tiskové konferenci prezident Agrární komory ČR Jan Veleba zaměřil pozornost přítomných na několik ekonomických skutečností. Například farmáře Zdeňka Hose z rodinné farmy na Jihlavsku vedly k tomu, že ukončil chov dojných krav s průměrnou roční užitností nad 9300 litrů za rok, což je u nás špičková užitkovost. Denně se budil s tím, že právě jako každý předchozí den prodělá tisíce korun. Krávy prodal a zaměřil se na chov jatečných býčků. Jak Jan Veleba upozornil, v tomto trendu se pokračuje.

Výsledky ankety mezi chovateli skotu

Agrární komora udělala před měsícem anketu mezi chovateli skotu, na níž reagovalo zhruba šedesát procent podnikatelů v tomto oboru – 1650 respondentů z 55 okresů a zhruba producentů 55 procent veškerého vyprodukovaného mléka v České republice. Z nich deset procent uvedlo, že ukončilo svou činnost, a dalších zhruba dvacet procent se k tomuto kroků chystá. „Trend má explodující tendenci. Letos utrží farmáři za mléko o sedm miliard korun méně než v roce 2008,“ řekl novinářům Jan Veleba. Kritizoval agrární politiku Evropské unie a uvedl, že evropská komisařka pro zemědělství Mariann Fischerová Boelová zklamala zemědělce v celé Evropské unii.

Na venkově se zvýší nezaměstnanost

Prezident Agrární komory ČR odhaduje, že dalším poklesem stavů dojných krav, jichž je nyní na 350 tisíc kusů (v roce 1990 jich bylo přes milion kusů) se na venkově zvýší nezaměstnanost. Práci ztratí jen v tomto sektoru zemědělství až čtyřicet tisíc lidí, což jsou ročně miliardy korun na sociálním zabezpečení. Jak si agrární komora spolu s obecními úřady spočítala, údržba krajiny, na níž by se najímali zahradníci a další pracovní síly, by přišla ročně na 196 miliard korun.

Zemědělci získávají na dotacích z Evropské unie 27 miliard korun. „Přitom v naší činnosti není jen produkce potravin, ale i údržba krajiny a zaměstnanost venkova“, uzavřel Jan Veleba.

Eugenie Línková


Zdroj: APIC-AK, 2. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:31