Agris.cz - agrární portál

Nejvyšší ocenění v TOP 77 získalo méně vín, komise byla přísnější

2. 11. 2009 | ČTK

Čtyř a pětihvězdičková ocenění pro výborná a mimořádná vína získal na letošním 11. ročníku soutěže TOP 77 ve srovnání s předchozími lety zhruba poloviční počet vzorků. Podle organizátorů je to především tím, že v hodnotitelských komisích se stále častěji objevují mladí degustátoři, kteří mají "přísnější jazyky". Mají více zkušeností ze zahraničí a nemají takový soucit s prací tuzemských vinařů, řekl dnes novinářům vinařský odborník a šéf komise Eduard Postbiegl.

Soutěž TOP 77 se od podobných akcí v Česku odlišuje především tím, že žádný člen hodnotící komise nesmí být jakkoli spojován s výrobou vína. "Objektivnost byla letos vůbec největší v historii soutěže, letos poprvé jsme vína nepodávali k hodnocení v originálních lahvích často rozpoznatelných tvarů, ale v jednotných skleněných džbáncích," řekl ČTK ředitel soutěže Dan Mádr.

Menší počet čtyř a pětihvězdičkových vín podle pořadatelů neznamená, že by kvalita přihlášených vín klesala. "To spíše naopak. Jen se každoročně zpřísňuje hodnocení komise, která se snaží z domácí produkce vín vybrat tu opravdovou špičku," uvedl Postbiegl.

V soutěži TOP 77 se letos utkalo rekordních 550 vzorků od 148 vinařů z Čech a Moravy. Pořadatelé už druhým rokem vybírají nejlepších 77 vín zvlášť u suchých a sladkých vín.

Vína a sekty hodnotila komise pomocí tradiční stobodové stupnice. Ve finále pak pět hvězdiček obdržela vína mimořádná, čtyři vína výborná a tři velmi dobrá. Letos získalo nejvyšší ocenění šest vín, čtyřhvězdičkových je v obou kategoriích celkem 16.

TOP 77 je nezávislá soutěž, která byla jako první v Česku uznána ministerstvem zemědělství. Vybraná vína mohou být označena na lahvích nálepkou se symbolem TOP 77. Vyhlášení výsledků a degustace přihlášených vín se uskuteční tuto středu v brněnském hotelu International. Součástí slavnostního večera bude také dražba archivních vín, jejíž výtěžek věnují organizátoři Nadaci na pomoc popáleným dětem.


Zdroj: ČTK, 2. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:29