Agris.cz - agrární portál

Odborníci: Zákon regulující řetězce může zvýšit ceny potravin

4. 11. 2009 | ČTK

Zákon regulující vztahy mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli, který dnes navzdory prezidentovu vetu definitivně schválila Poslanecká sněmovna, může zdražit potraviny na pultech obchodů a také snížit ochotu obchodníků odebírat zboží od tuzemských firem. Shodují se na tom odborníci a jejich názor sdílejí i zástupci obchodníků.

Michaela Thelenová z poradenské společnosti KPMG ČR dnes ČTK sdělila, že schválený zákon o významné tržní síle a jejím zneužití může mít nepříznivý vliv na volné fungování trhu a ceny potravin. "Smluvní strany již nebudou mít volnou ruku při stanovování cen a sjednávání obchodních podmínek. V konečném důsledku se zákon může obrátit proti malým a středním výrobcům a zpracovatelům. Obchodní řetězce si pravděpodobně raději vyberou zahraničního dodavatele, aby se vyhnuly dopadu této právní normy," upozornila.

Za pravděpodobně největší legislativní změnu v oblasti maloobchodu v historii ČR považuje zákon specialista na maloobchod z advokátní kanceláře Ambruz & Dark Aleš Kubáč. "Významně se posiluje právní postavení dodavatelů vůči velkým řetězcům, které novému zákonu musí zásadně přizpůsobit svou politiku. Změna se může negativně projevit v nákladech řetězců a v důsledku pak i ve zvýšených cenách potravin," sdělil ČTK Kubáč.

Výhrady k novému zákonu má také Jan Bízik z poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers. "Nepovažujeme takový zásah do tržních podmínek mezi komerčními subjekty na plně liberalizovaném trhu, jako je maloobchodní, za vhodný. V konečném důsledku může vést k pokřivení trhu a pravděpodobným dopadům na spotřebitele v podobě vyšších cen," varoval Bízik.

Bízik zároveň upozornil na to, že obchodníci budou mít po přijetí zákona jen tři měsíce čas na to, aby podle této normy například upravili své obchodní podmínky. "Svým dodavatelům budou muset za zboží zaplatit do 30 dnů od dodání, jinak budou platit úroky z prodlení. Zákon také zavádí pravidla omezující tvorbu cen a zakazuje celou řadu obchodních praktik. Některá ustanovení zákona nejsou jednoznačná nebo připouštějí dvojí výklad, takže až čas ukáže, jaká bude jeho aplikace v běžné obchodní praxi," podotkl.

Rozhodnutí zákonodárců dnes kritizovali také obchodníci. "Je to nejzávažnější rozhodnutí pro obchodníky, dodavatele i zákazníky od roku 1989," řekl dnes ČTK jednatel sítě hypermarketů Globus Petr Vyhnálek, podle kterého na tuto legislativní změnu doplatí všichni. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeňka Juračky poslanci nechtěli slyšet argumenty obchodníků a zákonná norma byla schválena především díky obrovského lobbistickému tlaku ze strany agrární a potravinářské komory, a to za podpory ČSSD. "Nezažil jsem silnější lobbing, než jaký byl k tomuto zákonu. Jsem zklamaný, že zvítězila politika nad rozumem," uvedl Juračka.

Podle odborníků z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE je dnes schválený zákon špatně napsaný, není potřebný a může poškodit tržní vztahy mezi obchodníky a dodavateli. Analýza VŠE upozornila na to, že návrh pracuje s řadou pojmů, které platná právní úprava nezná, jako je například daň z obratu. "Z textu zákona je zřejmé, že nebyl připraven odborníky," stojí v analýze VŠE.

Zákon o významné tržní síle a jejím zneužití loni předložila skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Nejprve zákon sněmovně vrátil Senát. Připojil k němu pozměňovací návrh, aby se kontrola týkala jen prodeje zemědělských a potravinářských produktů. Sněmovna na to přistoupila. Zákon ale poté vetoval prezident Václav Klaus. Podle něj nevhodně reguluje vztahy mezi dodavateli a odběrateli na maloobchodním trhu a vykazuje řadu legislativních nedostatků. Prezidentovo veto dnes poslanci přehlasovali.

Návrh poslanců ČSSD ukládá hlavně obchodním řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musí obsahovat třeba cenové podmínky nebo údaje o snižování cen. Zákon pevně stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejdéle do 30 dnů od jeho dodání. Řetězce také nebudou smět prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily, což se nemá vztahovat na rychle se kazící zboží nebo sezonní výrobky.


Zdroj: ČTK, 4. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:16