Agris.cz - agrární portál

Kůrovec ničil více než jindy

4. 11. 2009 | Silvarium

Kůrovcová kalamita, jakou středočeští lesníci nepamatují, postihla letos Kutnohorsko, Benešovsko, okolí Vlašimi a Sedlčan, kde jsou převážně smrkové lesy. Jejich majitelé, kterými jsou Lesy ČR, obce i soukromníci, musí přes zimu zlikvidovat zbytky napadeného dříví, jinak by na jaře kůrovec opět ničil.

„Nejvíce problémů způsobila loňská vichřice Ivan v červnu. Popadané stromy se opožděně zpracovaly a letošní vichry kůrovci jen pomohly,” řekl Josef Miegl, vedoucí oddělení ochrany lesa České inspekce životního prostředí. „V zimě se kůrovec už nešíří, nejhorší situace byla před měsícem, dvěma. V březnu či dubnu uvidíme, jak to dopadne, protože to kůrovec začíná létat,” poznamenal Miegl.

Lesy ČR jen v prvním pololetí letošního roku odtěžily v kraji přes 7 400 kubíků dříví napadeného kůrovcem. „Brzy budeme mít výsledky, jak to letos dopadlo, ale zatím to vypadá, že oproti loňsku je to v našich lesích ve středních Čechách lepší,” řekl mluvčí společnosti Lesy ČR Michal Kačena. Pustili se totiž do preventivních opatření. „Základem je prevence. Pokládáme v lesích lapače na kůrovce a vyhledáváme kůrovcová ohniska,” vysvětlil Kačena.

Nejvíce zasaženo kůrovcem bylo Kácovsko. Například v obecních lesích městyse Kácov, které se rozprostírají na 90 hektarech, bylo nejprve po vichřici zničeno pět tisíc kubíků dřeva, při kůrovcové kalamitě dalších 500 kubíků. „Kvůli kalamitě po vichřicích a příznivé loňské zimě se kůrovec extrémně rozmnožil. Dal nám zabrat. Napadené stromy jsme už vytěžili. Museli jsme si najmout asi tři firmy, abychom vše stihli do termínu,” podotkl starosta Kácova Jaroslav Buchal, kterému napadl kůrovec i jeho soukromý les.

„Těšíme se, že přijdou velké mrazy, které kůrovce zničí,” poznamenal s tím, že se však obávají další vichřice, protože lesy mají narušenou stabilitu.

Kvůli kalamitám přijdou majitelé lesů o peníze. Dřeva je na trhu hodně, a tak se snižuje jeho výkupní cena. „Kůrovec si bohužel nevybírá a napadne i kulturní dřeviny. Lidé na tom prodělají, protože vytěžené dřevo se nejvíc prodá na palivo. Budeme dělat finanční analýzu. Začali jsme však s likvidací včas, kdy ještě nebyly tak špatné ceny,” podotkl Buchal. Česká inspekce životního prostředí nyní kontroluje, zda napadené stromy majitelé lesů likvidují. Zatím nikoho nepotrestala. „Snažíme se lidi donutit nejprve domluvou,” potvrdil Josef Miegl.

Inspektoři však uložili kolem patnácti až dvaceti opatření. To znamená, že majiteli například určí, že do čtrnácti dnů musí být kůrovcové dříví odtěžené. „Když pak přijedeme na kontrolu a vidíme, že se na tom pracuje, nedáváme pokuty. Lidé si dají říct,” dodal Miegl.

Poslední letošní vichřice v srpnu postihla především Kokořínský důl na Mělnicku a také Rakovnicko. Lesy tam však nejsou smrkové, takže v nich kůrovcová kalamita nehrozí.


Zdroj: Silvarium, 4. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:11