Agris.cz - agrární portál

Sklizeň brambor na Vysočině se protáhla o dva týdny kvůli sněžení

5. 11. 2009 | ČTK

Sklizeň brambor na Vysočině se letos kvůli nečekanému říjnovému sněžení protáhla asi o dva týdny. Ještě teď jsou podniky, které mají nějaké brambory na poli, ale už se jedná jen o malé plochy v řádu hektarů, řekl dnes ČTK Josef Králíček, tajemník Ústředního bramborářského svazu ČR. Pelhřimovským škrobárnám ale chladné počasí nevadilo, protože v době, kdy nemohly vyjet kombajny, pro ně měli zemědělci dost brambor na skládkách.

Farmáři na Vysočině, kteří produkují zhruba třetinu brambor v Česku, na jaře touto plodinou osázeli přes 10.000 hektarů polí. Sklizeň většinou končí v polovině října. Letos touto dobou jim ale ještě zůstávalo na polích přes 100 hektarů brambor. "Během posledních dnů udělali významný pokrok, i když podmínky nejsou ideální," uvedl Králíček. Dodal, že tak špatné počasí pro sklizeň bramboráři nepamatují.

Škrobárnám v Pelhřimově však počasí nevadilo. "Zemědělci měli brambory nasbírané a dováželi nám je ze zásob. Kampaň jsme nepřerušili, jedeme stále naplno," konstatoval ředitel Josef Hadrava. Podnik, který je druhým největším českým výrobcem bramborového škrobu, letos zpracuje asi 50.000 tun průmyslových brambor. Zpracovatelskou kampaň zahájil 1. září, ukončí ji v závěru tohoto měsíce. Výroba škrobu bude asi o něco nižší než jindy, protože letošní brambory mají menší škrobnatost.

Pěstitelům konzumních brambor vadí kromě počasí i ztrátové výkupní ceny; kilogram prodávají zhruba za dvě koruny. Podle Králíčka zůstanou ceny nízko, dokud se bude obchodovat s provizorně uloženými bramborami - farmáři je potřebují prodat do té doby, než začne víc mrznout. Oživení cen se podle Králíčka dá očekávat se zahájením prodeje brambor ze skladů.

Letošní sklizeň brambor byla spíš průměrná. Hektarové výnosy se podle odhadu statistiků pohybovaly kolem 27 tun a v meziročním srovnání byly vyšší asi o dvě tuny. Oproti loňsku se však o 3,5 procenta snížila pěstitelská plocha. Zemědělci v celé republice pěstovali brambory na 28.700 hektarech.


Zdroj: ČTK, 5. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 01:20