Agris.cz - agrární portál

Farmáři na Hradecku snížili stavy prasat o pět procent

5. 11. 2009 | ČTK

Farmáři z Královéhradeckého kraje letos snížili stavy prasat o více než pět procent. Na začátku letošního srpna zemědělské podniky v regionu chovaly 155.099 prasat, meziročně o téměř 9000 kusů méně. V celé zemi se stavy prasat od loňského do letošního srpna snížily o 9,4 procenta na 2,13 milionu kusů. Vyplývá to z údajů hradecké pobočky Českého statistického úřadu.

Podle hradecké Agrární komory za snižováním stavů prasat stojí nízké výkupní ceny vepřového. Nejvíce klesly stavy prasnic a selat, a to zhruba o pětinu. Redukce stavů podle statistiků postihla většinu krajů republiky. Výjimkami byly jen Karlovarský, Liberecký a Moravskoslezský kraj.

Největšími chovateli prasat v Česku jsou zemědělci z Vysočiny a Středočeského, Jihomoravského a Jihočeského kraje. Dohromady chovají více než polovinu celostátního počtu prasat. Podnikům z hradeckého kraje patří z hlediska počtu chovaných prasat šestá příčka.


Zdroj: ČTK, 5. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 21:20