Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 6. – 8. 11. 2009

9. 11. 2009 | Agris

ČSÚ:Sklizeň obilovin bude letos o 7,5 pct nižší než loni

Zemědělci podle odhadu Českého statistického úřadu k 15. říjnu letos sklidili 7,730 milionu tun obilovin včetně kukuřice na zrno, což je o 7,5 procenta méně než před rokem. Předpokládaný hektarový výnos 5,09 tuny je o 6,1 procenta nižší než v roce 2008. Očekávaná sklizeň brambor, 767.000 tun, je o 0,3 procenta nižší než loni. Produkci cukrovky statistici odhadují na 2,862 milionu tun, loňská sklizeň plodiny byla o 23.000 tun vyšší. Očekávaný hektarový výnos je o 2,71 tuny nižší než loňský. Poprvé v letošním roce byl dnes zveřejněn odhad produkce píce z trvalých travních porostů.

Pokuty za překročení kvót v Evropská unie

Až 99 milionů eur vybere patrně Brusel od pěti států, které podle předběžných výsledků vycházejících z ročních hlášení překročily v hospodářském roce 2008/2009 svou mléčnou kvótu. Kvótu dodávek do mlékáren překročily Itálie, Kypr, Lucembursko, Nizozemsko a Rakousko. Celkem šlo o 348 400 tun, z čehož vyplývá nutnost zaplatit poplatek v úhrnné výši 97 milionů eur. Itálie dodalo více o 1,5 procenta, Nizozemsko o 1,4 procenta a Rakousko o 1,2 procenta. Více mléka, než stanovila příslušná kvóta, prodaly v přímém prodeji spotřebitelům Itálie a Nizozemsko.

V chovu divokých kachen řádí ptačí chřipka

Virus ptačí chřipky potvrdili ve čtvrtek vpodvečer veterináři na Českobudějovicku. Nakažené jsou kachny z chovu společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice. Podle odborníků jde ale o nízkopatogenní virus, riziko šíření nákazy či dokonce jejího přenosu na člověka je tedy malé. Přesto je nutné provést některá opatření. Tím nejméně příjemným zejména pro veterinářku, která se o chov stará, je utracení všech 280 ptáků. Už nyní je zabezpečen tak, aby se nákaza nešířila dál. V kilometrovém okruhu od ohniska bude vyhlášeno takzvané pásmo s omezením.

Staré země plní unijní sklady

Ke čtyřem důvodům, proč jsou v celé Evropě problémy u produkce mléka, přibyl další. Na tiskové konferenci, kterou nedávno pořádala Agrární komora ČR, jej specifikoval MVDr. Ivo Paulík z firmy Fides Agro. Uvedl důkazy toho, že se v některých starých zemích Evropské unie ze státních rozpočtů podporují určité zemědělské komodity, na nichž má stát zájem. Mohou to být prasata, jinde mléko a nebo krmné plodiny. Tím, že staré země unie tak pomáhají svým zemědělcům, prohlubuje se ztráta konkurenceschopnosti u farmářů nových zemí,České republiky nevyjímaje.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 9. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:44