Agris.cz - agrární portál

SZPI letos odhalila první prodejce falšovaného burčáku

9. 11. 2009 | ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos odhalila první prodejce falšovaného burčáku ředěného vodou. ČTK to dnes řekla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Inspekce podrobila kontrole 18 vzorků burčáku a jeden vzorek částečně zkvašeného hroznového moštu původem z Maďarska. Předpisům nevyhovělo šest vzorků. Ve všech šesti případech byl klamán spotřebitel, proto bude s prodejci zahájeno správní řízení, uvedla mluvčí. Prodejcům, kteří burčák dolévají vodou, hrozí od SZPI pokuta až v řádech stovek tisíc korun.

"U tří vzorků červeného burčáku laboratoře SZPI odhalily nový a šokující způsob falšování," podotkla Šmídtová. Vzorky obsahovaly 73 až 76 procent vody. Navíc u nich byla zjištěna přítomnost syntetických barviv, například azorubinu (E122), brilantní černi BN (E151), indigotinu (E132) či žluti SY (E110). V jednom z těchto nevyhovujících vzorků byla dokonce obsažena všechna čtyři barviva najednou.

"Vzorky tohoto ředěného a ještě uměle dobarvovaného burčáku byly odebrány na třech různých místech republiky, ale prodejcem byla vždy stejná společnost - E.S.E. s.r.o. z Miroslavi," uvedla mluvčí s tím, že použití syntetických barviv při výrobě burčáku není zákonem povoleno.

V dalších dvou případech burčáky obsahovaly více než 50 procent vody. Podle SZPI se to týkalo burčáku prodávaného Zdeňkou Turkovou z vinného sklepa číslo 146 ve sklepní uličce v oblasti Mušovských jezer a také Květou Rampachovou v provozovně na náměstí 1. Máje v Chomutově.

V jednom případě pak laboratoře prokázaly, že burčák nebyl vyroben z českých hroznů, ačkoliv prodejce deklaroval opak. "Uvedený nápoj měl být tedy označen jako částečně zkvašený hroznový mošt, nikoliv jako burčák," uvedla mluvčí.

Kontroly i analýzy budou podle mluvčí pokračovat až do 30. listopadu, do kdy lze podle zákona burčák prodávat. Loni byl falšovaný každý sedmý kontrolovaný burčák, předloni téměř každý čtvrtý.

Burčák, tedy kvasící mošt z vylisovaných hroznů, lze v Česku nabízet pod tímto názvem pouze v případě suroviny sklizené a zpracované na území ČR. Při použití importovaných hroznů jde o "částečně zkvašený hroznový mošt". Dovážet hrozny do EU ze třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno.


Zdroj: ČTK, 9. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 14:02