Agris.cz - agrární portál

Agritechnica 2009

10. 11. 2009 | ASZ

Největší výstava zemědělské techniky v Hannoveru byla zahájena 8. listopadu. I když prodejci techniky zaznamenali stagnaci trhu, na samotné výstavě se situace v zemědělství neprojevila. Zaplněné haly od všech světových výrobců všemi značkami, již od prvního dne tisíce návštěvníků nejen z celé Evropy, ale i z USA, Austrálie, Ruska, Japonska, Číny nebo Běloruska zaplnily výstavní haly.

Světová konkurence nutí jednotlivé výrobce k daleko větší a strategické spolupráci. Důkazem toho je nově vzniklá korporace AGCO ( Agricultural Company-USA), která sdružuje pod jednu střechu nejen výrobce traktorů Massey Fergusson, Fendt,Valtra a Challenger, ale i postřikovačů, rozmetadel pro hnojiva a systémy přesného zemědělství firmy TOPCON. Tato korporace je konkurentem firmy JOHN DEERE.

Farmáři hledají, jak ušetřit náklady. Nejsou velkými optimisty a příliš nevěří v růst cen komodit. Silná uskupení mohou nabídnout nižší ceny a komplexní služby. Nejnovější technologie přesného zemědělství se stávají běžnou součástí nabídky vybavení traktoru. Vysoká přesnost pojezdu, minimalizace překryvů jednotlivých operací a přesná evidence produktivity je další krok ke snížení nákladů a zvýšení výnosů. Další krok je nastavení operací na poli tak, aby se farmář vracel vždy do stejných kolejových řádků. Tímto způsobem se sníží zatížení půdy a podle zkušeností prvních farmářů se zvýší výnos o cca 10-20%


Zdroj: ASZ, 10. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:33