Agris.cz - agrární portál

Zemědělci budou v Praze demonstrovat proti propadu cen

10. 11. 2009 | novinky.cz

Čeští farmáři budou protestovat proti krácení rozpočtu pro zemědělství na příští rok a proti propadu cen svých komodit. Demonstraci svolali do Prahy na 2. prosince. Zúčastní se jí zřejmě několik tisíc lidí, řekl v úterý prezident Agrární komory Jan Veleba na zasedání ve Větrném Jeníkově. Akci podporuje i Zemědělský svaz ČR. Podle údajů svazu letos tržby v zemědělství zřejmě klesnou až o čtvrtinu na 65 miliard Kč.

"Chceme upozornit na pokračující úpadek českého zemědělství," uvedl Veleba. Protest se bude konat v souvislosti se zahájením druhého čtení návrhu rozpočtu v Poslanecké sněmovně. Podle Veleby budou farmáři požadovat navýšení plánované částky pro zemědělství v roce 2010 o 1,5 miliardy korun - rozpočet pro obor by podle něj neměl být nižší než letos.

Místo a způsob demonstrace Veleba neupřesnil s tím, že podrobnosti budou zveřejněny v příštím týdnu. "Domnívám se, že by to mohlo být kolem 3000 lidí," odhadl. Razance protestu podle něj ale bude záviset i na aktivitě zemědělců.

Za poslední dobu budou zemědělci protestovat již poněkolikáté. Například před několika dny vylévali do polí mléko. Agrárníkům se totiž nelíbily nízké výkupní ceny mléka.


Zdroj: novinky.cz, 10. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 10:55