Agris.cz - agrární portál

Zemědělské podniky z Olomouckého kraje snížily produkci masa

12. 11. 2009 | ČTK

Farmáři z Olomouckého kraje meziročně snížili v prvních třech čtvrtletích roku produkci masa. Bez drůbežího ho zemědělské podniky z regionu vyrobily 20.976 tun, což je o více než sedm procent méně než ve stejném období loni. Produkce masa v prvních třech kvartálech roku klesla v celé zemi, snížila se o téměř deset procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Pokles celkové výroby masa v Olomouckém kraji způsobilo zejména snížení produkce hlavní komodity regionu, vepřového masa. Zemědělské podniky ho v období od začátku ledna do konce září vyprodukovaly 18.762 tun, meziročně o 6,9 procenta méně. V regionu také poklesla výroba hovězího a telecího masa, snížila se o devět procent na 2213 tun.

Úbytek produkce vepřového masa souvisí podle odborníků s tím, že zemědělci utlumují chovy prasat, protože produkce vepřového se jim nevyplácí. Chovy redukují zejména podniky, které nemají možnost kompenzovat výrobu vepřového jinou zemědělskou produkcí. Stavy prasat zemědělci z regionu snižují delší dobu. Začátkem srpna chovali 144.639 vepřů, což představuje meziroční pokles o 16,7 procenta.

Největšími tuzemskými producenty masa byly v prvních třech čtvrtletích roku zemědělské podniky z Vysočiny, kteří jej vyrobily 39.006 tun. Za nimi skončili farmáři ze středních a jižních Čech a Jihomoravského kraje. Nejméně masa na trh dodali chovatelé z Karlovarského kraje. Zemědělcům z Olomouckého kraje patřila sedmá příčka. Snížení statistici hlásí ve všech krajích.


Zdroj: ČTK, 12. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:19