Agris.cz - agrární portál

Schodek agrárního obchodu do září vzrostl na 20,9 miliardy Kč

12. 11. 2009 | ČTK

Schodek agrárního zahraničního obchodu ČR se za tři čtvrtletí meziročně prohloubil o více než čtvrtinu na 20,9 miliardy korun. Dovoz se zvýšil o 2,8 miliardy na 98,4 miliardy. Vyvezeno bylo zboží za 77,5 miliardy korun, přibližně o 1,7 miliardy menší částku než ve stejném období roku 2008, vyplývá z údajů Zemědělského svazu ČR. Ten odhaduje, že letošní bilance obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty skončí 29 miliard v minusu, téměř o šest miliard horším výsledkem než loni.

Česko za devět měsíců vyvezlo obiloviny za 7,2 miliardy korun, což bylo o 1,7 miliardy více než před rokem, naopak dovoz této komodity se snížil z loňské téměř dvoumiliardové částky na 1,5 miliardy Kč. Přebytek obchodu s obilím tak dosáhl 5,7 miliardy. Loňská úroda obilí 8,3 milionu tun byla třetí nejvyšší v historii země. Domácí spotřeba je přitom o více než dva miliony tun nižší. Na zahraniční trhy proto následně směřovalo rekordní množství přebývajícího obilí.

Nejvíce vyváženou komoditou byla skupina mléko, vejce a med. Dodávky do zahraničí dosáhly hodnoty téměř 9,6 miliardy korun, což však bylo 1,8 miliardy méně než za prvních devět měsíců loňského roku. Naopak vývoz těchto komodit mírně vzrostl na 7,6 miliardy korun. Přebytek obchodu tak klesl téměř na polovinu oproti loňskému roku a dosáhl dvou miliard korun. Druhou nejvýznamnější exportní položkou byly nápoje a lihoviny, kterých bylo vyvezeno za 7,8 miliardy korun.

Podle výkonného ředitele Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce k poklesu salda u mléka a mléčných výrobků došlo i přesto, že mlékaři vyvezli v přepočtu 643.000 tun mléka, o 11.000 tun více než ve stejném období loni, přesto za něj inkasovali přibližně o dvě miliardy méně. "Evidentně je to pokles ceny (důvod zhoršení salda)," okomentoval trend Němec.

Nejvíce dováženou položkou, a také komoditou s nejhorším saldem z 24 skupin zboží podle celního sazebníku, bylo maso a droby. Jejich dovozy vzrostly o 1,7 miliardy na 11,7 miliardy a jelikož export se zvýšil jen velmi mírně na tři miliardy korun, vzrostl schodek obchodu s masem na 8,6 miliardy korun.

Zhoršování bilance obchodu s masem je dlouhodobým jevem. Podle červnového průzkumu Agrární komory více než polovina hovězího a téměř třetina vepřového masa prodávaného v tuzemsku působícími obchodními řetězci je z dovozu.

Druhou nejvíce dováženou skupinou byly potravinářské přípravky, kterých bylo dovezeno za 7,8 miliardy korun, sedmimiliardovou částku přesáhl také import ovoce a ořechů, zeleniny a nápojů a lihovin.

Za celý loňský rok dosáhl schodek agrárního zahraničního obchodu 23,2 miliardy, což byl nejlepší výsledek za sedm let. Celkem se z České republiky loni vyvezlo zboží za 106,9 miliardy, meziročně o deset miliard více. Naopak dovezeno bylo zboží za 130,1 miliardy, což je zhruba o 800 milionů více než v roce 2007. Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1993.

Zdrojem údajů svazu je celní statistika dle webu Českého statistického úřadu k 6. listopadu. ČSÚ data průběžně zpřesňuje.


Zdroj: ČTK, 12. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 04:00