Agris.cz - agrární portál

Většina vepřového masa vyrobena v Číně

13. 11. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Globální produkce i spotřeba vepřového masa v letošním roce stoupnou o přibližně pět procent, celkový objem obchodů výrazněji poklesne zejména díky 10% propadu dovozů vepřového masa do Číny.

LPD – Čína v letošním roce výrazně předčí v produkci vepřového masa všechny ostatní státy světa. S produkcí ve výši 48,5 mil. tun jatečné hmotnosti se Čína, podle informací tiskové služby LPD, které vycházejí z číselných podkladů amerického ministerstva zemědělství, stala nejvýznamnější producentskou zemí světa. Každé druhé prase na světě tak bylo vykrmeno v Číně. V porovnání s rokem předchozím produkce narostla o téměř 5 procent. Na druhém místě se umístila s 22 mil. tun evropská sedmadvacítka i když se objem produkce vepřového masa v meziročním srovnání propadl o 2,65 procenta. Spojené státy dokázaly vyprodukovat 10,45 mil. tun vepřového masa a zaujaly s velkým odstupem třetí místo. Brazílie letos vyprodukuje 3,12 mil. t vepřového masa (plus 3,3 %). Největší nárůst produkce však zaznamenalo Rusko – 6,8 procent – na celkových 2,2 mil. tun. Celkově vzroste globální produkce vepřového masa v letošním roce o 1,7 procent na 100,24 mil. tun.

Světová spotřeba vepřového masa by měla stoupnout ve stejném procentickém poměru a měla by do konce roku dosáhnout objemu 100,02 mil. tun. Poptávka však nestoupala ve všech zemích. Nejmarkantnější nárůst spotřeby vepřového masa byl v letošním roce zaznamenán v Číně (nárůst o přibližně 4 % na 48,3 mil. t) a v Brazílii (nárůst o 3,68 na 2,48 mil. t). Také spotřebitelé ve Spojených státech zkonzumovali letos více vepřového masa (nárůst o přibližně 1,35 % na 8,93 mil. t) v porovnání s rokem předchozím. Naproti tomu poptávka po vepřovém mase v členských zemích Evropské unie by měla do konce roku poklesnout o téměř jedno procento na celkových 20,8 mil. tun. Největší propad ve spotřebě vepřového masa by měl v letošním roce nastat v Rusku (pokles o 5 procent na 2,95 mil. tun).

Navzdory stoupající poptávce po vepřovém mase v globálním měřítku dojde letos k poklesu celkového objemu mezinárodního obchodu. Americké ministerstvo zemědělství odhaduje pokles celkového objemu globálních importů v řádu celých 10 procent na 5,32 mil. tun. Jen dovozy do Číny poklesly o dvě třetiny, protože tato země začala výrazně usilovat o posílení soběstačnosti v produkci vepřového masa především výstavbou zpracovatelského průmyslu a stále se zlepšují profylaxí infekčních chorob prasat. Rusko zůstalo nejvýznamnějším odbytištěm vepřového masa vyrobeného v Evropské unii, ale i zde zasáhla negativně finanční krize a import poklesl o 28 procent na 750 000 tun. Evropští exportéři měli situaci ztíženou navíc i slabým kurzem amerického dolaru, který snížil jejich konkurenceschopnost. Vedle Američanů z tohoto vývoje profitovala především Brazílie, která tak mohla nabízet na světovém trhu vepřové maso za bezkonkurenčně nejvýhodnější ceny.

Das meiste Schweinefleisch wird in China erzeugt

[cit. 2009-11-11], www.animal.health-online.de


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 13. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:42