Agris.cz - agrární portál

Rusko obnovuje průmysl zpracující skopové a jehněčí maso

13. 11. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Kroky k odstranění následků snížených objemů dovozu z Austrálie a Nového Zélandu.

Podle informací ruské vlády plánuje Rusko vytvořit podmínky pro znovu obnovení domácího průmyslu zpracování masa ovcí a jehňat. Ruský tisk oznámil, že na realizaci tohoto plánu bude z federálního rozpočtu vyčleněna více než 1 miliarda rublů (15 milionů EUR). Většina kapitálu bude použita k obnovení chovu kdysi známé masné ovce Kalmyku. Očekává se, že v následujících letech dojde ke zvýšení jejího výskytu až na 300 000.

Podle plánů Ruského národního svazu výrobců ovcí, by roční produkce skopového a jehněčího masa měla být v Rusku minimálně 500 000 tun, přičemž by celkový počet ovcí dosáhl v součtu více než 30 milionů kusů. Podle hlavního představitele svazu, to bude příležitost k nárůstu spotřeby skopového a jehněčího masa na jednoho obyvatele v zemi až na 4,1 kilogramů ročně. Uprostřed hospodářské krize, kdy se dovozy drahého skopového a jehněčího do Ruska výrazně snížily, hrozí na ruském trhu nedostatek tohoto druhu masa. Pokus o vyjednání nižších cen s australskými a novozélandskými dodavateli selhal. V současné době činí podíl skopového a jehněčího v celkové produkci všech druhů masa v Rusku pouze 2,9 až 3 procenta.

MEAT international, 2009, 19, č. 8, s. 4

Russia: Restore mutton and lamb industry


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 13. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:52