Agris.cz - agrární portál

TV Nova: Janota odmítl přejmenování piva na sladové víno

13. 11. 2009 | ČTK

Ministr financí Eduard Janota dnes odmítl požadavek některých tuzemských pivovarů přejmenovat kvůli lednovému zvýšení daně pivo na sladové víno. Uvedla to včera TV Nova. Spotřební daň u piva se má od Nového roku zvýšit o 50 haléřů na půllitr, zatímco sladové vino má stejně jako všechna ostatní vína nulovou daň.

"Já to nazvu nesmyslem, který by nemohl být realizován v praxi," uvedl Janota s tím, že je ochoten prodloužit pivovarům splatnost spotřební daně ze 40 na 55 dní.

Podle propočtů Českého svazu pivovarů a sladoven se spotřební daň u hektolitru desetistupňového piva od ledna zvýší ze 240 na 340 korun, tedy o 42 procent. Další tlak na zdražování piva prý přinese plošné zvýšení DPH o procento. Například pivovar, který ročně vyrobí 100.000 hektolitrů piva, bude muset státu za rok podle svazu zaplatit o deset milionů korun více na daních.

Pivovary tvrdí, že nebudou moci cenu piva zvýšit, protože mají dlouhodobé smlouvy s obchodními řetězci, a náklady na zvýšení spotřební daně proto ponesou samy.

Místopředseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jiří Fusek koncem října uvedl, že některé tuzemské pivovary připravují stížnost k Ústavnímu soudu. Současně varoval před likvidací českého pivovarnictví. V případě přejmenování piva na sladové víno Český svaz pivovarů odhadl snížení ceny půllitru piva o 2,50 až tři koruny.

Úsporný balíček, který zvyšuje spotřební daň z litru piva o jednu korunu, schválil parlament počátkem října a byl nezbytnou podmínkou pro to, aby vláda mohla na příští rok sestavit rozpočet s deficitem necelých 163 miliard korun. Bez úspor by mohl být schodek až 230 miliard korun. Vyšší zdanění piva má do rozpočtu navíc přinést zhruba 1,2 miliardy korun. Zvýšení spotřební daně má platit pouze v příštím roce.


Zdroj: ČTK, 13. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 16:43