Agris.cz - agrární portál

Normy EU nesplňuje na jihu Moravy stále třetina zpracovatelů masa

18. 11. 2009 | ČTK

Přísnější veterinární a hygienické normy, které vyžaduje Evropská unie, nesplňuje na jihu Moravy stále asi třetina z 31 firem zpracujících maso. Mají na to čas do konce roku, letos končí čtyřleté přechodné období, v němž výrobcům potravin stačilo oprávnění pro obchodování na vnitřním trhu. Neschválené provozy budou muset přejít do režimu maloobchodu, případně budou uzavřeny na tak dlouho, dokud normám nevyhoví, řekl dnes ČTK Josef Velecký z krajské veterinární správy.

Přechod zpracovatelských provozů na evropská pravidla bude od konce listopadu v Česku zkoumat evropská mise. Na jihu Moravy se kontroly uskuteční první prosincový týden.

"Přísnější požadavky zatím nesplňuje asi deset podniků. Buď nemají na potřebné změny peníze, nebo se jim zdá, že u nich je vše v pořádku," řekl Velecký. Kromě modernizace technologií a zařízení jsou normy přísnější i na kvalifikaci zaměstnanců. Evropská unie také klade mnohem vyšší nároky na vedení dokumentace, požaduje například důsledný systém kontroly kritických bodů.

Firmy musejí o schválení svých provozoven požádat do konce roku. Ty které neuspějí, přejdou podle Veleckého od 1. ledna do režimu maloobchodu. V něm jsou stanoveny maximální výrobní limity a potraviny může firma prodávat pouze ve vlastním obchodě. Malou část výroby může dodat také dalším obchodům, ale pouze ve vlastním a sousedních krajích.

"To se ale netýká jatek. Ty musejí normy splňovat bez výjimky, jinak budou uzavřeny," řekl Velecký s tím, že na jihu Moravy zatím prověrkami neprošla dvoje jatka. Kolik provozů bude muset nakonec omezit či úplně zastavit činnost, nechtěl Velecký odhadovat, v řadě případů stále probíhají úpravy nebo se vyřizují stavební povolení.


Zdroj: ČTK, 18. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 10:23