Agris.cz - agrární portál

Výše zatížení v podporách AEO a LFA se měnit nebude

18. 11. 2009 | cschms.cz

Již před několika měsíci jsme v předstihu avizovali, že dojde ke změně úrovně minimálního zatížení, které je legislativně definováno u agroenvironmetálních podpor (nařízení vlády č.79/2007 Sb. ve znění pozdějších předpisů) a LFA oblastech (nařízení vlády č.75/207 Sb. ve znění pozdějších předpisů). Dle těchto nařízení je minimální úroveň zatížení stanovena na 0,2 VDJ a dle původních informací mělo dojít ke změně na úroveň 0,3 VDJ. V návrhu novel nařízení, které momentálně prochází mezirezortním připomínkovým řízením, však se tato podmínka nevyskytuje.

Návrh však počítá s jinými změnami, mezi které patří např. změna způsobu kontroly intenzity hospodářských zvířat. Tato úprava je navrhována s ohledem na proběhlou auditní misi Evropské komise v roce 2009, která vyjádřila pochybnosti o účinnosti nastavení kontroly podmínky intenzity hospodářských zvířat k jednomu dni (nyní 31. července). Proto návrh počítá s rozšířením kontrolního období na dva měsíce, a to v přepočtu na aritmetický průměr za období od 1. června do 31. července. Prodloužení kontrolního období z jednoho dne na dva měsíce je reakcí jednak na výtku Evropské Komise, ale také na kritiku z řad zemědělské veřejnosti, že jednodenní intenzita zvířat otvírá systém dotační podpory spekulantům, kteří se chovem zvířat ve skutečnosti nezabývají. Toto rozšíření kontrolního období by nemělo neznamenat zvýšení administrativní zátěže pro zemědělce, neboť kontrolu podmínky intenzity provádí SZIF s využitím integrovaného administrativního a kontrolního systému, tj. evidence půdy (LPIS) a ústřední evidence zvířat.

Další navrhovanou změnou, která se dotýká chovatelů skotu v systému bez tržní produkce mléka, je návrh na vypuštění podmínky maximální výšky porostu po 31. říjnu (nyní 30 cm). Tato podmínka však úplně nezmizí, neboť je navrhována jako součást nově připravovaných podmínek tzv. GAEC (dobrého zemědělského a environmentálního stavu) v rámci podmínek podmíněnosti.

Upozorňujeme však, že se jedná o návrh změn, které připravilo Ministerstvo zemědělství a v rámci připomínkového řízení může dojít k dílčím úpravám a změnám!


Zdroj: cschms.cz, 18. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:52