Agris.cz - agrární portál

O zahrádkářském zákonu budou poslanci ještě jednat s odborníky

18. 11. 2009 | ČTK

O připomínkách k návrhu nového zahrádkářského zákona budou poslanci ještě jednat. Ve čtvrtek zasedne sněmovní podvýbor pro zahrádkářství, kam mají přijít i zástupci právní sekce Českého zahrádkářského svazu, a pokusí se výtky vyřešit. "Budeme řešit všechny ty připomínky, které tady byly vzneseny," řekl ČTK po dnešním jednání sněmovního zemědělského výboru zástupce předkladatelů zákona Václav Grüner (ČSSD).

Poslanecký návrh má upravit hlavně činnost zahrádkářů v zahrádkářských osadách. Předkladatelé například zdůrazňují, že tato činnost kultivuje vztah člověka k přírodě, vychovává mládež a zahrádky navíc zlepšují životní prostředí ve městech. "Hlavní je, aby se vůbec dalo na vědomí, že zahrádkářská činnost je užitečná, že je všeobecně prospěšná," řekl ČTK předseda Českého zahrádkářského svazu Josef Kříž, který se dnešního jednání účastnil. Vláda ale s návrhem nesouhlasí, považuje ho za nadbytečný a argumentuje tím, že některá ustanovení obsahují již nyní existující zákony. Varuje také, že návrh obsahuje nepřípustnou novelu stavebního zákona v bodu, kde upravuje žádost o zřízení zahrádkářské osady. Podle vlády hrozí, že by se některá územní rozhodnutí řešila podle stavebního řádu, zatímco rozhodnutí o vzniku zahrádkářské osady by spadala pod správní řád.

Některé tyto připomínky vznesl i poslanec Jiří Hanuš (KDU-ČSL). Podle něj by stačilo do návrhu pouze zapracovat odkazy na stavební zákon a občanský zákoník, který by řešil podmínky nájmu a jeho přechodu, například v případě úmrtí zahrádkáře.

"My jsme ochotni pozměňovacími návrhy změnit ten zákon, pokud ty připomínky jsou věcné a ne politické," řekl Grüner. Výbor dnes jednání o návrhu přerušil. Poslanci mají čas do 5. prosince, aby podali pozměňovací návrhy, poté se k zákonu vrátí až v lednu příštího roku.

Grüner poukazuje například na to, že v tuzemsku je organizováno 170.000 zahrádkářů, z toho v zahrádkových osadách více než 110.000 zahrádkářů. Zahrádkáři podle jeho údajů hospodaří na víc než 14.000 hektarech půdy. Z letošního průzkumu agentury Median vyplynulo, že zahradě se ve volném čase věnuje čtvrtina Čechů.

Předseda zahrádkářů Kříž zastává názor, že tato forma zájmové činnosti má svou budoucnost, navzdory množství supermarketů a hypermarketů s nabídkou ovoce a zeleniny na pultech. "Každá rozumná matka, každý rozumný otec ví, že to co si vypěstuje za zahrádce, je daleko kvalitnější, daleko zdravější než to, co koupí v tom hypermarketu," dodal.


Zdroj: ČTK, 18. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:04