Agris.cz - agrární portál

MZe by mohlo navýšit prostředky na dorovnání přímých plateb

19. 11. 2009 | ČTK

Ministerstvo zemědělství (MZe) je schopné navýšit v rámci resortu prostředky na dorovnání přímých plateb zemědělcům v příštím roce o dvě miliardy na 3,5 miliardy korun. Řekl to ve středu na zasedání sněmovního zemědělského výboru ekonomický náměstek ministra zemědělství Oldřich Černoch. Stát smí dle pravidel EU zemědělcům v příštím roce v rámci dorovnání vyplatit až 7,8 miliardy. Úsporný státní rozpočet pro příští rok však počítá s více než pětkrát nižší částkou.

Z dvoumiliardové částky plánuje úřad 1,5 miliardy uvolnit z prostředků Pozemkového fondu a půl miliardy z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Uvolnění peněz z Pozemkového fondu není však automatické a aby se mohlo uskutečnit, bude potřeba novelizovat zákon o Pozemkovém fondu.

Výbor odhlasoval usnesení, na jehož základě se pokusí další 1,5 miliardy korun získat z mimoresortních zdrojů. Výsledná částka na doplňkové platby by poté mohla dosáhnout pěti miliard. Poslanci se však shodli, že získat tyto peníze nebude lehké. "Rozpočtový výbor byl velmi skeptický k přesunům finančních prostředků mezi kapitolami," uvedl místopředseda zemědělského výboru Jiří Hanuš (KDU-ČSL).

Zemědělci chystají na 2. prosince, kdy začne ve sněmovně druhé čtení návrhu rozpočtu pro příští rok, do Prahy demonstraci. Požadují navýšení rozpočtu zemědělství minimálně o 1,5 miliardy korun, což by společně s přerozdělením peněz v rámci resortu umožnilo maximální dorovnání plateb. V případě, že by se to nestalo, se ještě více prohloubí rozdíly, které v dotacích do zemědělství mezi státy EU panují, uvádějí farmáři.

Podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského je v silách ministerstva najít v rámci rozpočtu zhruba čtyři miliardy korun na plné dorovnání plateb. Podle údajů svazu letos tržby v zemědělství zřejmě klesnou až o čtvrtinu na 65 miliard Kč a farmáři zřejmě poprvé od vstupu země do Evropské unie vykážou v hospodaření ztrátu. "Všechno nasvědčuje tomu, že rok 2010 bude ještě obtížnější," řekl již dříve Jirovský.

Prognóza ministerstva zemědělství uvádí, že pokud platby top-up v příštím roce nedosáhnou alespoň 4,5 miliardy korun, skončí resort ve ztrátě.

Čeští zemědělci mají v příštím roce na přímých platbách, jejich nejvýznamnějších dotacích, z unijních prostředků získat více než 17 miliard korun. Dalších téměř 7,8 miliardy korun jim může dorovnat stát z národního rozpočtu, což v uplynulých letech také téměř stoprocentně činil. V rozpočtu pro rok 2010 je ovšem kvůli úsporným opatřením ministra financí Eduarda Janoty na dorovnání přímých plateb momentálně jen 1,5 miliardy korun.

V kapitole resortu pro příští rok dále chybí miliarda korun na financování Programu rozvoje venkova, 300 milionů na národní podpory do zemědělství, lesního a vodního hospodářství, 150 milionů na marketingové aktivity Státního zemědělského intervenčního fondu, zejména podporu značky kvalitních potravin Klasa, a 80 milionů korun na splátku penále ČR vůči EU, uvedlo minulý týden ministerstvo.

Zemědělský výbor v rámci dnes schváleného usnesení navrhl navýšit národní dotace do agropotravinářského komplexu o 200 milionů a dalších 50 milionů na podporu regionální značku Klasa. Rozpočtem se v příštím týdnu bude zabývat rozpočtový výbor a začátkem prosince ve druhém čtení také Poslanecká sněmovna.

Podle stávajícího rozpočtu má do kapitoly zemědělství směřovat v příštím roce celkem zhruba 38 miliard korun, přibližně o dvě miliardy méně než před rokem. Z toho z národních zdrojů má jít přibližně 14 miliard korun, proti loňsku o 4,5 miliardy méně.


Zdroj: ČTK, 19. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 17:41