Agris.cz - agrární portál

SZIF začal farmářům vyplácet národní dorovnávací platby

19. 11. 2009 | ČTK

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal vyplácet farmářům národní dorovnání k jednotné platbě na plochu, nejvýznamnější zemědělské dotaci. V den zahájení jeho vyplácení skončilo na účtech prvních patnácti žadatelů více než 33 milionů korun. Celkem fond letos přijal 24.693 žádostí, zemědělci mohou na jejich základě získat až 6,3 miliardy korun, informoval dnes ČTK mluvčí fondu Vilém Frček.

Největší část dorovnávacích plateb (označovaných také top-up) dostanou žadatelé o platbu na zemědělskou půdu, kterým fond vyplatí celkem 4,2 miliardy korun. K chovatelům přežvýkavců poputuje 1,5 miliardy, na krávy bez tržní produkce mléka přes 0,5 miliardy korun. O peníze se mohli letos ucházet také pěstitelé chmele, brambor na škrob, lnu na vlákno a chovatelé ovcí a koz.

Top-up je národním dorovnáním k jednotné platbě na plochu, známé pod zkratkou SAPS, vyplácené na hektar zemědělské půdy. Obě dotace patří mezi takzvané přímé platby. Česká republika, stejně jako další státy, které do Evropské unie vstoupily po roce 2004, může jejím prostřednictvím zmírnit rozdíl v dotacích mezi jejími zemědělci a farmáři v původních členských státech.

V letošním roce by se měli tuzemští zemědělci dostat v přímých platbách zhruba na 90 procent úrovně svých západních kolegů. Nevládní agrární organizace však dlouhodobě upozorňují, že celkový objem dotací do oboru je v původních členských zemích výrazně větší.

V rámci jednotné platby na plochu letos zemědělci mohou získat až 13 miliard korun. K 19. listopadu bylo na zálohách vyplaceno téměř 8,8 miliardy korun. Doplatek fond rolníkům vyplatí v řádném termínu, po 1. prosinci. Vyplácení zálohy ve výši až 70 procent celkové částky umožnila letos svým rozhodnutím Evropská unie, aby zmírnila dopady ekonomické krize na zemědělce.


Zdroj: ČTK, 19. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 13:12