Agris.cz - agrární portál

Kraj a zemědělci ocení počtvrté jihomoravské výrobce potravin

20. 11. 2009 | ČTK

Jihomoravský kraj, Agrární komora a dvě brněnské univerzity dnes vyhlásily čtvrtý ročník soutěže o nejlepší regionální potraviny pro rok 2009. Vítězové mohou na svých výrobcích umístit logo Zlatá chuť jižní Moravy. Cílem akce je podpořit a na pultech obchodů zviditelnit místní výrobce kvalitních potravin, řekl dnes novinářům jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Vítězové budou vyhlášeni na potravinářských veletrzích Salima, které se konají na brněnském výstavišti od 3. do 5. března.

Účastníci předchozích ročníků si marketingově zaměřenou soutěž pochvalují. U potravin, které získaly ocenění Zlatá chuť jižní Moravy, zaznamenali výrobci až třetinový nárůst poptávky. Například rodinná firma Františka Janíčka a Benedikta Čupy, která uspěla ve všech třech předchozích ročnících soutěže, zaznamenala o 30 až 40 procent větší odbyt, než měla v minulosti. Asi dvacetiprocentní nárůst objednávek kysaného zelí registruje po ocenění i společnost Agro-Brno Tuřany, řekl ČTK její ředitel Jaroslav Hunkes.

Každou ze 12 kategorií, mezi něž patří například masné výrobky, pekárenské výrobky, cukrovinky, ovoce a zelenina nebo alkoholické a nealkoholické nápoje, bude hodnotit komise složená z odborníků ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, veterinárních hygieniků a pořadatelů veletrhu Salima. Kromě vzhledu, chuti a vůně posuzovali i kvalitu a původ použitých surovin a použití moderních technologií při výrobě.

První ročník soutěže Zlatá chuť jižní Moravy, který je regionální obdobou známějšího celostátního projektu Klasa, se uskutečnil v roce 2006. Klasa se má od příštího roku zaměřit výrazněji i na regionální výrobce.


Zdroj: ČTK, 20. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 20:43