Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 20. – 22. 11. 2009

23. 11. 2009 | Agris

Někoho straší pangas, jiného Santa Klaus

V poslední době se šíří po netu špatnou češtinou psaný údajně odborný článek o hrozném pangasovi chovaném ve Vietnamu, který je plný všech možných reziduí, malachitovou zelení počínaje a hormony konče. Při pozorném čtení snad soudný člověk pochopí, že jde o klasické nactiutrhání. Nicméně seménko nedůvěry je zaseto a již jsme odpovídali na několik dotazů, například i od provozovatele školních jídelen, jak je tomu doopravdy. Státní veterinární správa ČR zorganizovla dvě kontrolní akce zaměřené na ryby.

ČSÚ: Ceny vstupů v zemědělství klesají pomaleji než výkupní ceny

Ceny vstupů v zemědělské výrobě ve 3. čtvrtletí meziročně klesly o 10,6 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Nejvíce se snížily ceny umělých hnojiv a půdních zlepšovacích prostředků, které byly nižší o čtvrtinu, ceny krmiv o 19,5 a zvířat pro chov a výrobu o 14,2 procenta. Pokles výrobních nákladů je však pomalejší než snižování výkupních cen zemědělských komodit. Jejich pád trvá již více než rok, v červenci až září klesaly v průměru o více než pětinu. Zatímco ceny výrobků a služeb běžně v oboru spotřebovávaných klesly o 12,1 procenta, ceny investic vzrostly o 1,8 procenta.

Rada schválila možnost mimořádných podpor pro sektor mléka

Rada ministrů zemědělství na dnešním jednání v Bruselu schválila možnost zavedení mimořádných podpor pro sektor mléka. Ministr Jakub Šebesta podpořil také návrh Maďarska a Slovenska o nezavádění bezdůvodného označování mladých koz a ovcí, jednalo by se o zbytečnou zátěž pro chovatele. Ministři zemědělství dnes také posvětili návrh Komise na spuštění mimořádných opatření v případě výkyvů na trhu s mlékem. „Tento návrh Komise jsme uvítali, protože je

Globální oteplování svědčí britským vinicím

Britští česači na slunné straně kopce odstřihují z vinic trsy malých tmavě fialových hroznů a hází je do plastových kbelíků. Kvalita vinných hroznů podle vinařů funguje jako spolehlivý barometr globálního oteplování, napsala agentura Reuters. Mírná jara a podzimy minulých let pomohly několika britským vinařským podnikům obnovit tradici výroby červeného vína, která tu byla přerušena před zhruba 600 lety. Pěstitelé vína nejsou dosud ve svých názorech jednotní, ale mnozí z nich říkají, že nejkvalitnější červená vína možná budou v budoucnu pocházet z Británie - pokud konference OSN v Kodani příští měsíc neuspěje s dohodou o nových velkých změnách namířených proti změně klimatu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 23. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:24