Agris.cz - agrární portál

Zemědělský svaz podporuje pokles stavů skotu

23. 11. 2009 | cschms.cz

Český svaz chovatelů masného skotu s velkými obavami sleduje výroky a vyjádření vrcholných zástupců Zemědělského svazu ČR v otázkách národních doplňkových plateb pro příští rok. Již delší dobu se v médiích objevují náznaky snah Zemědělského svazu změnit v následujícím roce systém výplaty dotací do sektoru chovu skotu zpátky na systém z roku 2007, tzn. vyplácet všem přežvýkavcům jednotnou dotaci přes VDJ dle stavů k 31.3.2007. Po jednání zástupců nevládních organizací s náměstkem ministra zemědělství dostaly tyto náznaky zcela jasné kontury.

Český svaz chovatelů masného skotu toto stanovisko Zemědělského svazu zásadně odmítá a považuje jej za nesystémové a v kontextu všech podpor pro přežvýkavce nepřípustně zvýhodňující jednu část chovatelů na úkor chovatelů KBTPM a ovcí a koz. Nejzásadnějším nedostatkem celého návrhu je však to, že pokud by Ministerstvo zemědělství na tento návrh přistoupilo, v praxi by se podpora vyplácela všem chovatelům, kteří chovali skot k historickému datu 31.3.2007 bez ohledu na to, zda jsou stále aktivními chovateli či nikoliv. Je nutné znovu zmínit, že podpora KBTPM a ovcí a koz dle aktuálně chovaných kusů je jedna z mála možností, kterou nám společná zemědělská politika EU (SZP) dává při možnosti vázat podporu na produkci.

Pokud bychom se této možnosti sami vzdali, zmizí jediný motivační prvek v formě sazby na KBTPM a ovce a kozy, což bude mít s velmi vysokou pravděpodobností zcela opačný efekt – a to celkový pokles stavů chovaného skotu! I ten, kdo již skot nechová, by měl jistotu příjmů z dotací a pokud by neměl nějaké další závazky a jiné důvody proč skot mít dál, byla by dotace za "nicnedělání" zajímavým zdrojem příjmů a dobrým důvodem, proč skutečně s chovem skotu skončit.

Je to však právě Zemědělský svaz, jež patří k organizacím nejčastěji a nejhlasitěji kritizující systém odpojení dotací od produkce (tzv. decoupling), a nyní sami tento způsob chtějí vrátit ačkoliv nás k tomu nikdo nenutí, ba nám možnost spojení s produkcí u některých komodit dává. Kde je tedy logika a koncepčnost celého návrhu? To možná uniká i samotným navrhovatelům.

V neposlední radě je nutné posuzovat celou situaci s výhledem na další období, kdy někteří významní zpracovatelé mléka již avizovali postupné zvyšování ceny a rovněž Rada ministrů zemědělství při EU na svém posledním zasedání schválila možnost zavedení mimořádných podpor pro sektor mléka, které by měly producentům mléka ulevit.

Závěrem považujeme za nezbytné připomenout, že zástupci Českého svazu chovatelů masného skotu, vědomi si nelehké situace producentů mléka, sami hlasovali na jednání Unie chovatelů pro to, aby peníze v rámci připravovaného programu na welfare skotu byly směřovány do sektoru chovu dojeného skotu. Výše uvedený návrh Zemědělského svazu proto považujeme za ránu pod pás a učiníme všechny kroky, které přijmutí tohoto návrhu znemožní.

Pevně věříme, že zdravý rozum zvítězí a že na tyto lobbistické a myšlenkově naprosto zcestné návrhy nebude nikdo z kompetentních pracovníků ministerstva slyšet.

Miroslav Vráblík, předseda

Kamil Malát, ředitel


Zdroj: cschms.cz, 23. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:13