Agris.cz - agrární portál

Výroba brandy v Indii a prodej na jihu Evropy zvýší export Stocku

24. 11. 2009 | ČTK

Hlavně díky zahájenému prodeji licenční brandy v Indii a novým obchodním pobočkám v Chorvatsku a Bosně plánuje letos i v příštím roce Stock Plzeň dvouciferný meziroční růst exportu. Největší český výrobce lihovin, který za první pololetí vyvezl o 15 procent lihovin více než loni, toto číslo do konce roku výrazně zvýší. ČTK to řekl generální ředitel Petr Pavlík.

"Hlavně díky tomu, že se otevřely nové trhy zejména v Indii, kde jsme začali vyrábět brandy. Ale také na ostatních trzích se nám daří budovat prodej," dodal. Mateřská skupina Stock Spirit Group (SSG) otevřela v létě pobočky v Chorvatsku a Bosně, jejichž součástí je marketingové oddělení. V těchto zemích, kde už Stock nemusí obchodovat přes distributora, si chce vybudovat silnou pozici na trhu.

Indická likérka ve městě Cochin v jihozápadním státě Kerala vyrobila v srpnu první várku Brandy Stock 84. Stock tam chce do srpna 2010 prodat 108.000 litrů nápoje. Licenční výrobu, obchod i podporu prodeje řídí tým z plzeňské firmy Stock International. Brandy Stock 84 se vyrábí v sesterské firmě v Itálii, stáčí se i v Plzni.

K tradičně nejsilnějšímu Slovensku přibylo v prvním letošním pololetí osm nových exportních teritorií. Stock letos uzavřel smlouvy v Německu, Norsku, Srbsku, Maďarsku, Lotyšsku, Litvě, Estonsku a Libanonu. Loni vyvezla likérka 3,4 milionu litrů lihovin, 12 procent produkce. Za letošní první pololetí se podíl vývozu zvýšil na 15 procent; objem v litrech firma neuvedla. K razantnímu posilování exportu donutila Stock podle šéfa prodeje Richarda Švédy stagnace domácí poptávky.

Stock letos očekává mírně vyšší prodej lihovin než v rekordním loňském roce, kdy činil 27,53 milionu litrů. Je součástí skupiny SSG, která je předním producentem značkových lihovin a likérů ve střední Evropě a zahrnuje dceřiné společnosti v ČR, na Slovensku, v Itálii, Slovinsku, Polsku a USA. Hlavním akcionářem je americká investiční společnosti Oaktree Capital Management.


Zdroj: ČTK, 24. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 08:13