Potravinářské firmy se připravují na problémy s chřipkou
26. 11. 2009 | ČTK
Potravinářské firmy se připravují na problémy, které může přinést chřipková epidemie, a začaly také více sledovat zdraví svých zaměstnanců. Někde už nakoupili zásoby dezinfekčních prostředků a sterilních roušek, jinde školí zaměstnance nebo je nechávají bezplatně proti chřipce očkovat. V regionech, kde není výskyt onemocnění tak vysoký, firmy zatím vyčkávají. ČTK to dnes zjistila od zástupců firem.
Nemocných s respiračními problémy a chřipkou v Česku přibývá, aktuální čísla budou k dispozici v pátek. Na prasečí chřipku zatím zemřelo sedm lidí. Ve třech krajích už počet nemocných překročil hranici 2000 pacientů na 100.000 obyvatel. Podle hygieniků je epidemie v Karlovarském, Zlínském a Moravskoslezském kraji. I to je zřejmě důvod, proč se například Mlékárna Kunín z preventivních důvodů vybavila zásobou dezinfekčních prostředků, jednorázových ručníků a sterilních roušek na tři měsíce dopředu. "To pro případ, že by český stát vyhlásil v souvislosti se šířením chřipky mimořádná opatření," uvedla mluvčí Mlékárny Kunín Eva Kijonková.
Podobně vybavena je i společnost Danone, která navíc pro zaměstnance připravila školení o problematice chřipky a zajistila dobrovolné bezplatné očkování proti sezonní chřipce. "Ve výrobním závodě v Benešově i v kancelářích v Praze jsme zvýšili a zpřísnili hygienická opatření a kontrolu úklidu," řekl ředitel vnějších vztahů Miloš Štafen. Vstup do závodu podle něj navíc hlídá termokamera. "Využíváme bezdotykové infračervené teploměry s cílem vyloučit přístup nemocných lidí do závodu či administrativní budovy," dodal Štafen. Danone má i krizový plán výroby pro případ, že by polovina pracovníků onemocněla.
Největší tuzemský výrobce cukorvinek, společnost Nestlé Česko, zhruba před třemi týdny umístila u vchodů do svých výrobních závodů i administrativních budov nádoby s prostředkem k dezinfekci rukou. Za normálních okolností je dezinfekce k dispozici pouze u vchodů do výrobního provozu, řekl mluvčí Nestlé Martin Walter.
Nákazovou situaci prý firma pečlivě sleduje. "Další kroky budeme zvažovat podle vývoje situace," dodal s tím, že firma je připravena v případě vyhlášení celorepublikové epidemie k dalším opatřením, například vybavit své zaměstnance sterilními rouškami. Nestlé také dlouhodobě platí zájemcům z řad zaměstnanců očkování proti běžné sezonní chřipce. Zároveň personál školí o hygienických pravidlech, mimo jiné i pro případy epidemií.
Pekárenská společnost BEAS z Lična na Rychnovsku se v době hrozící chřipkové epidemie zaměřila především na prevenci a pečlivé sledování zdravotního stavu zaměstnanců. "Dbáme na zvýšenou hygienu a důsledné vyhýbání se kontaktu s nemocnými. Nemocní nemají v provozu co dělat a zůstávají doma na neschopnosti nebo si berou náhradní volno či dovolenou," řekl vedoucí ličenské pekárny Ladislav Jirčík. Zaměstnanci Pekáren a cukráren Náchod dostali zase možnost nechat se očkovat proti chřipce na náklady firmy.
Třeba potravinářské firmy na Ústecku nebo na jihu Moravy zatím žádné opatření v souvislosti s prasečí chřipkou nepřijaly. Zatím pro ně podle nich nenastal důvod. "Zabýváme se tím a jsme preventivně připraveni. Nakoupili jsme například ochranné roušky. Zatím je ale nepoužíváme, nemáme žádné problémy v souvislosti s chřipkou," řekl dnes ČTK mluvčí United Bakeries Jaroslav Pomp. Podobně jsou na tom i konkurenční společnosti Penam nebo Jizerské pekárny v České Lípě, kde také zatím zvýšenou nemocnost nezaznamenali. Podle Radka Krajíčka z litoměřické pekárny Pehak jsou příčinou vysoké teploty, při kterých se peče. "Většina mikroorganismů nepřežije," tvrdí.
Zdroj: ČTK, 26. 11. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 07:54
