Agris.cz - agrární portál

Pelhřimovské škrobárny letos vyrobily méně škrobu z brambor

27. 11. 2009 | ČTK

Škrobárny Pelhřimov v tomto roce vyrobily přibližně 10.700 tun bramborového škrobu, což je o 12 procent méně, než jim umožňuje kvóta přidělená Evropskou unií. Kvůli letošnímu průběhu počasí měly brambory nižší škrobnatost a ve výnosech byly velké výkyvy, řekl dnes ČTK ředitel podniku Josef Hadrava. S právě ukončenou výrobní kampaní je přesto celkem spokojen. Větší problémy podle něj producentům působí nízké prodejní ceny tohoto škrobu.

"Cena bramborového škrobu je teď na nejnižší úrovni, co pamatujeme," uvedl Hadrava. Unie dotuje v Česku pěstování průmyslových brambor pro výrobu 33.660 tun škrobu. Kvótu si rozdělili čtyři výrobci. Tento režim bude platit do roku 2012.

Na unijním trhu je škrobu přebytek kvůli tomu, že přibývají výrobní kapacity v jihovýchodní Asii - tyto země přitom patřily mezi významná odbytiště evropských škrobáren. Snížení spotřeby zavinila i hospodářská krize. Například polovinu bramborového škrobu odebíraly papírny. Některé však zkrachovaly, jiné omezily výrobu. Poměrně stálý je odbyt v potravinářském průmyslu.

Pelhřimovská škrobárna kvůli poklesu cen zavedla úsporná opatření a omezila investice. "Podařilo se nám snížit náklady tak, že se nedostáváme do zadlužení," uvedl ředitel. Podnik je největším tuzemským výrobcem škrobu. Kromě brambor ho vyrábí i z pšeničné mouky. Celková roční produkce se pohybuje do 17.000 tun, za hranicemi se prodá 30 procent objemu výroby. Za minulý hospodářský rok vykázal podnik tržby kolem 270 milionů korun.

Bramborový škrob se vyrábí v Pelhřimově a také ve druhém závodě podniku v jihočeském Chýnově. Letošní kampaň začala 1. září a skončila v těchto dnech, škrobárna během ní zpracovala celkem 50.000 tun brambor od 140 pěstitelů. Škrobnatost hlíz v průměru činila 18,7 procenta, což je asi o 0,6 procenta méně, než bylo plánováno. V podniku s 90 zaměstnanci během kampaně vypomáhalo dalších 20 lidí. Před 20 lety jich přitom v závodě na podzim pracovalo i přes 400. Náročnost výroby na lidskou práci se výrazně snížila díky moderním technologiím.

Během kampaně stroje fungují v nepřetržitém provozu. Brambory jsou proudem vody unášeny do zařízení, které je zbaví kamenů, vyperou se a rozstrouhají ve struháku. Odloučí se z nich takzvané zdrtky. Další články výrobní linky slouží k postupnému odlučování přebytečné vody. Škrob se nakonec dosouší proudem horkého vzduchu. Skladuje se v jutových pytlích.


Zdroj: ČTK, 27. 11. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 21:55