Agris.cz - agrární portál

V Olomouckém kraji meziročně vzrostly stavy drůbeže

1. 12. 2009 | vetweb.cz

Celkově drůbeže u nás meziročně ubylo

V Olomouckém kraji ve třetím čtvrtletí roku meziročně vzrostly stavy drůbeže o téměř 23 procent. Zatímco loni na konci září zemědělské podniky z regionu chovaly necelých 396.400 kusů drůbeže, letos ke stejnému datu to bylo více než 487.200 kusů. V celém Česku naopak drůbeže meziročně ubylo. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Rozšíření chovů drůbeže v regionu souvisí podle odborníků s tím, že v prvním pololetí letošního roku byl nadbytek obilí. Zemědělci měli problém ho prodat a nechali ho zkrmit drůbeží. Situace na trhu se podle vedení olomoucké Agrární komory nezlepšila ani po žních, kdy došlo k propadu cen obilí. Od loňského do letošního září zvýšily počty chované drůbeže kromě farmářů z Olomouckého kraje i jejich kolegové z Plzeňského, Libereckého, Královéhradeckého a Moravskoslezského kraje a z Vysočiny. V celé ČR ale drůbeže meziročně ubylo. Počet drůbeže se v zemi snížil o čtyři procenta na 24,9 milionu kusů. Největšími chovateli drůbeže byli na konci letošního září farmáři ze středních Čech, potom farmáři z Jihomoravského, Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Nejméně drůbeže naopak chovají zemědělské podniky z Libereckého kraje. Olomoucký kraj se na celorepublikovém počtu chované drůbeže podílí zhruba dvěma procenty.


Zdroj: vetweb.cz, 1. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:03