Agris.cz - agrární portál

Z Pardubického kraje přijede do Prahy demonstrovat 300 farmářů

1. 12. 2009 | ČTK

Na středeční demonstraci v Praze přijede přibližně 300 farmářů z Pardubického kraje. Stejně jako jejich kolegové z ostatních regionů požadují víc peněz do zemědělství. Organizátoři odhadují, že by se v Praze mohlo sejít 3000 až 4000 demonstrantů. Podle ředitelky Agrární komory v Pardubicích Jarmily Vlasákové jsou požadavky zemědělců oprávněné, řekla ČTK.

"Francie už dává miliardy navíc mimo dotační prostředky, které jsou skoro jednou tak vysoké jako u nás. Jsou státy, které zemědělcům dávají plný rozpočet a ještě jim dávají na současné zhoršené podmínky. Naši nedostali navíc vůbec nic a ještě se jim krátí rozpočet," řekla Vlasáková. Podle zemědělců je situace natolik vážná, pro řadu z nich existenční, že nevylučují další protestní akce, aby konečně přiměli vládu jednat.

"Nenápadných akcí už bylo dost, musíme přitvrdit. Našim lidem dáváme maximálně 100 korun na hodinu, víc je zaplatit nemůžeme, nemáme na to," řekl Václav Blažek ze ZD Rosice.

V Pardubickém kraji chtějí být farmáři ještě důraznější. Obeslali mlékárny a požadují, aby jim platili za mléko aspoň sedm korun za litr. Současná cena je něco přes šest korun, přitom výrobní náklady jsou asi osm korun za jeden litr. Jestliže jednání nepovedou ke kýženému výsledku, začnou zemědělci vylévat mléko přímo před podniky svých odběratelů.

"Pokud budou mlčet, dáme o sobě vědět," řekl ředitel Agrární komory v Ústí nad Orlicí Václav Koblížek.


Zdroj: ČTK, 1. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:00