Agris.cz - agrární portál

Lhůta pro vypořádání podílů v družstvech se zřejmě neprodlouží

4. 12. 2009 | ČTK

Lhůta pro vypořádání majetkových podílů v předlistopadových zemědělských družstvech se pravděpodobně prodlužovat nebude. Rozhodla o tom sněmovna, když hlasy ČSSD, KSČM a KDU-ČSL vyškrtla senátní návrh na pětileté prodloužení lhůty z programu prosincové schůze. Lhůta má ve většině případů skončit letos, řada lidí se ale svých podílů dosud nedomohla. Mnozí z nich se kvůli tomu chtějí obrátit na soudy, a to i mezinárodní.

Poslanec ČSSD Josef Čerňanský vyřazení zdůvodnil tím, že prodloužení lhůty by znamenalo znerovnoprávnění dvou skupin oprávněných osob. "Jedné skupině by již promlčecí doba skončila před nabytím účinnosti a druhá skupina by mohla podle této novely svůj nárok uplatnit v prodloužené lhůtě," uvedl.

Podobný návrh na prodloužení lhůty od poslanců ODS sněmovna už v červnu rovnou zamítla. "Jediná cesta, pokud nedojde ke změně zákona, je hromadná žaloba," řekl tehdy ČTK výkonný místopředseda Svazu vlastníků půdy ČR Jaroslav Vízner. Tím by se podle něj pro oprávněné osoby podepsané pod žalobou pozastavily doby promlčení.

Místopředsedkyně Sdružení restituentů Miloslava Pešková označila rozhodnutí poslanců za nové znárodnění. "Nelze vyvlastnit někomu majetek bez náhrady," uvedla s tím, že se sdružení obrátí na mezinárodní soudy. Podle Peškové měl družstevní podíly vyplatit stát a sám je pak vymáhat na dlužnících, kteří údajně často družstva tunelovali.

Bývalá vláda Mirka Topolánka (ODS) navrhla novelou transformačního zákona přimět družstva a jejich nástupnické organizace k vyplacení peněžních náhrady za podíly, a to nejpozději do pěti let. Některé zemědělské podniky by tak musely vyplatit i desítky milionů korun. Podle návrhu vlády se počet oprávněných osob pohyboval kolem 100.000 a výše jejich nevypořádaných podílů činila zhruba deset miliard korun. Také tento návrh ale sněmovna na návrh Ladislava Skopala vyřadila z programu prosincové schůze.

Jedinou nadějí pro osoby, které se zatím s nástupnickým zemědělským podnikem na vrácení podílu nedohodly, patrně zůstane podle dřívějšího vyjádření ministerstva zemědělství podání soudní žaloby. Jinak lidé nárok na svůj majetek ztratí.


Zdroj: ČTK, 4. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 08:31